tips en trick voor honden en katten

Ontwikkelingsfases van puppy’s

1 september 2022

Een puppy maakt verschillende ontwikkelingen door tijdens het opgroeien. Deze ontwikkelingen vinden plaats in een bepaalde leeftijdsfase. Lees hieronder welke ontwikkelingen dit zijn en waar je rekening mee kunt houden op die leeftijd.

Neonatale fase: 0-2 weken oud

Wanneer een puppy wordt geboren zijn de ogen en oren gesloten. De pup kan nog niet zien en horen. Wel kan hij ruiken en op de tast zijn omgeving verkennen. De pup heeft nog een trage geleiding van verschillende impulsen en er is nog de pup kan nog niet echt iets leren. Wel kunnen ze associaties met geuren hebben.

 

Overgangsperiode: 2 – 3 weken oud

Wanneer de pup twee weken oud is gaan zijn ogen open. Hij begint meer te lopen in plaats van te kruipen en zal steeds meer op onderzoek uit gaan. Vanaf deze periode kunnen puppies beginnen met leren en ook zullen zij steeds vaker buiten het nest gaan poepen en plassen. Rond de 19e dag gaan de oren open en kunnen de pups dus ook schrikreacties gaan vertonen. De eerste tandjes komen rond de 20e dag door.

 

Socialisatieperiode: 4 tot 12 weken oud

In deze periode kan de pup meer prikkels in zich opnemen en herstellen ze ook sneller van schrikreacties. Het is in deze periode belangrijk dat ze alvast een beetje kennis maken met zaken waar ze later in het leven mee te maken krijgen. Veel fokkers nemen de pups dan ook mee naar bijvoorbeeld een winkelpleintje of bijvoorbeeld de dierentuin. Plekken waar ze in aanraking komen met verschillende soorten mensen en dieren. Aan het einde van deze periode kunnen de puppies ook al vaster voedsel opnemen. Rond de 6e week zal de moeder beginnen met het spenen van de puppies. Ze zal gaan grommen en happen naar de puppies op momenten dat ze meer op zichzelf moeten gaan staan.

De socialisatieperiode staat in de boeken omschreven van 4 tot 12 weken, maar ook na deze periode zal je pup gesocialiseerd moeten worden met allerlei zaken die hij in het leven kan tegenkomen. Je pup blijft immers leren en nieuwe ervaringen opdoen ook ná de 12 weken.

 

Angstfase: 3 tot 6 maanden oud

Rond deze periode belanden veel puppies in de angstfase. Dingen of personen die ze eerder niet eng vonden lijken ze ineens spannend te vinden. Je pup lijkt van een dappere hond naar een held op sokken te gaan en veel meer te ontwijken in plaats van op te zoeken. Dit is normaal gedrag en gaat in de basis vanzelf weer over. Wel is de hond in deze periode extra gevoelig voor traumatische ervaringen. Een paar do’s en don’ts voor tijdens deze periode:

Do: laat je pup steun bij je zoeken wanneer hij iets spannend vindt, zonder dat jij er zelf teveel aandacht aan schenkt. Bijvoorbeeld: hij vindt iets spannend en gaat tegen je been aan staan. Laat hem daar lekker staan om steun te zoeken, zonder je verder anders te gedragen dan normaal. Ga niet tegen hem praten over hoe eng dat ding of die persoon eigenlijk is, want dan zal je pup zich gesterkt voelen in zijn emotie en inderdaad het idee krijgen dat het dan wel erg eng moet zijn als jij het zegt.

Do: blijf je dingen doen zoals normaal, ook al vindt je pup dit op dit moment een beetje spannend. Bijvoorbeeld je hond uitlaten terwijl het vuilnis-ophaaldag is, ondanks dat hij de vuilnisbakken ineens eng vindt. Geef hem tijdens de wandelingen wel de ruimte om de bakken te passeren vanaf een comfortabele afstand, maar ga geen zaken bewust vermijden.

Don’t: dwing je hond niet om naar een persoon of voorwerp te moeten terwijl hij dit eng vindt. Zorg er in plaats daarvan voor dat hij het voorwerp of de persoon die hij eng vindt vanaf een afstand kan bekijken die voor je pup nog comfortabel is. Is je hond bang voor een bepaald persoon? Kijk of je deze persoon je hond een uiterst lekkere snack kan aanbieden en of je hond deze aan durft te pakken. Hoe meer hij het verband legt dat deze persoon zorgt voor lekkere snacks, des te sneller de angst voor deze persoon verdwijnt. Wil je hond de snack niet aannemen? Respecteer dat en probeer het op een ander moment nog eens.

Tip: laat je hond nieuwsgierigheid zien naar iets wat hij wellicht wat spannend vindt? Beloon hem hiervoor! Hij zal hierdoor vaker zijn nieuwsgierigheid tonen en met de positieve ervaringen die hij opdoet steeds zelfverzekerder worden.

 

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw puppy. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je pup. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen! Hier lees je meer over de Kwispelcoach >

Kwispelcoach: dé app voor het eerste jaar met jouw puppy!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 158 reviews.