tips en trick voor honden en katten

Oefeningen voor je pup

31 augustus 2022

Waarschijnlijk kan je pup inmiddels al de ‘zit’ en de ‘af’. Zo niet, dan leggen we ze hieronder nog even kort uit. Samen met enkele andere leuke oefeningen om met je pup te doen!

Zit

Zorg dat je in een omgeving bent met weinig afleiding, bijvoorbeeld in de woonkamer. Neem een bakje met iets dat hij erg lekker vindt en waarvan het niet erg is als hij er veel van eet, bijvoorbeeld stukjes Rodi worst. Houd een stukje worst in je hand net boven zijn hoofd en beweeg het rustig naar achteren richting zijn staart. Hij zal het stukje met zijn hoofd volgen en vanzelf gaan zitten. Wanneer hij dit doet zeg je ‘zit’ en geef je hem direct het stukje worst, timing is heel belangrijk! Wanneer je pup achteruit loopt, beweeg je hand dan rustiger naar achter of oefen het bij een muur. Zeg geen ‘zit’ totdat je zeker weet dat hij zit of gaat zitten. Zeg je dit te vroeg terwijl hij het commando nog niet kent dan maak je het onnodig ingewikkeld. Mocht hij 9 van de 10 keer gaan zitten, dan kan je het commando voordat je pup gaat zitten gaan zeggen, in plaats van tijdens of er na. Druk nooit met je hand op het achterlijf van je pup, dit is zeer onnatuurlijk en onplezierig voor je pup. Vaak gaan ze zich er tegen verzetten omdat ze niet snappen wat de bedoeling is. In dat geval kan je bij een pup gemakkelijk iets beschadigen en is het totaal onnodig.

Af

Voor de af is het handig als je pup de zit al goed beheerst. Vraag je pup eerst te gaan zitten en beloon hem daarvoor. Vervolgens houdt je wat lekkers tussen zijn voorpoten vlakbij de grond, houd je hand  dicht zodat hij er niet bij kan totdat jij dat wil. Als je pup gaat liggen zeg dan ‘af’ en geef hem het lekkers. Gaat hij niet liggen? Beweeg je hand dan iets meer richting buik van je pup, zorg dat je alle bewegingen rustig en beheerst uitvoert. Gaat je pup direct weer zitten of staan? Beloon hem dan meerdere keren achter elkaar terwijl hij nog ligt, zeg dan telkens: Goed zo ‘af’, dat is een knappe ‘af’. Uiteraard met de nadruk op het woordje ‘af’.

puppy training

Poot

Pootje geven is één van de leukste oefeningen die bij zowel kinderen als volwassen in de smaak valt. Begin hierbij weer met wat lekkers in je gesloten hand. Deze hand houdt je voor je pup, vervolgens laat je hem zelf nadenken wat de bedoeling is. Sommige pups hebben een beetje aanmoediging nodig, maar de meesten zullen uiteindelijk proberen met hun poot je hand open te krijgen. Zodra zijn poot je hand raakt zeg je enthousiast ‘poot’ en geef je hem direct het lekkers. Zodra dit goed gaat bied je hem een gesloten hand zonder lekkers aan, wanneer hij deze aanraakt zeg je weer enthousiast ‘poot’ en geef je hem zelf wat lekkers uit de andere hand. Als je pup dit eenmaal snapt kan je hem een open hand gaan aanbieden. Snapt hij het niet meer? Doe dan een stapje terug totdat hij het weer snapt.

Slaap lekker!

Dit is niet alleen een hele leuke oefening maar ook een nuttige. Mocht er iets met je pup zijn en jij of dierenarts moet hem onderzoeken, dan is het handig als hij op commando op zijn zij gaat liggen. Voor deze oefening is het handig als je pup de ‘af’ al kent. Kijk welke kant de achterpoten van je pup op liggen als hij af gaat: Hij kan immers alleen die kant op rollen waar de poten niet liggen! Neem wat lekkers in je gesloten hand en beweeg die langs zijn hoofd richting schouder, je pup zal het lekkers volgen met zijn hoofd. Vervolgens beweeg je het lekkers voorzichtig achter zijn hoofd langs en lok je hem dus op zijn zij. De meeste pups zijn nog wat onhandig en zullen dan vanzelf omrollen. Uiteraard beloon je dit uitbundig en koppel je weer je commando op het moment dat je pup het juiste doet. Als je wilt dat je pup wat langer blijft liggen, beloon hem dan meerdere malen kort achter elkaar totdat hij uit zichzelf blijft liggen. Geef hem altijd een commando voordat hij opstaat bijvoorbeeld ‘vrij’. Op deze manier weet hij altijd wanneer een oefening is afgelopen. Dit zorgt bij je pup voor duidelijkheid en voorkomt frustratie bij jou!

Rondje draaien

Een rondje draaien is iets wat veel honden erg leuk vinden om te leren en te doen. Neem hiervoor opnieuw iets lekkers in je hand en zorg dat je pup staat. Houdt je gesloten hand met lekkers naast zijn hoofd en beweeg deze rustig om hem heen terwijl je pup je hand blijft volgen. Halverwege het rondje, wanneer je zeker weet dat hij niet weer terug gaat draaien, zeg je ‘rondje!’ en geef je hem alvast wat lekkers. Wanneer hij door heeft wat de bedoeling is beloon je hem pas aan het eind van het rondje. De lokbeweging met je hand maak je steeds kleiner totdat je alleen nog maar een kleine beweging met je hand hoeft te maken om je pup een rondje te laten draaien!

Tips

  • Oefen liever 3x per dag 5 minuten dan 1x een kwartier
  • Stop op het hoogtepunt
  • Oefen niet als je pup net heeft gegeten of moe is
  • Dwing je pup nooit
  • Stop als jij zelf geïrriteerd raakt; kijk wat de oorzaak is en probeer het later opnieuw
  • Leer je pup het commando ‘vrij’ als einde van een oefening. Dit betekent dat de oefening klaar is hij uit positie mag komen.
  • Have fun!

Onderwerpen voor puppy’s van 12 weken

Kwispelcoach: dé app voor het eerste jaar met jouw puppy!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.