tips en trick voor honden en katten

Allergie bij kittens

31 augustus 2022

Huidproblemen zoals jeuk of kale plekken zijn één van de meest voorkomende allergieklachten bij katten. Nu hoeft dit niet altijd te duiden op een allergie, maar allergieën bij katten lijken helaas wel steeds vaker voor te komen. Hoe weet je of je kat een allergie heeft?

Symptomen

Er zijn verschillenden symptomen bij katten die veroorzaakt kunnen worden door een allergie:

  •  jeuk;
  •  veel likken en wassen;
  •  kale plekken;
  •  korstjes;
  •  wondjes;
  •  oorproblemen.

Wanneer je kat één of meerdere van bovenstaande symptomen heeft zou je kunnen denken aan een allergie. Om hier zeker van te zijn raden we altijd aan om eerst langs je dierenarts te gaan. Er kunnen immers ook heel goed andere oorzaken spelen, denk bijvoorbeeld aan parasieten.

Soorten allergie

Er zijn verschillende vormen van allergie die over het algemeen kunnen worden ingedeeld in de volgende groepen:

  •  Voedselallergie;
  •  Vlooienallergie;
  •  Atopie;
  •  Contactallergie.

Voedselallergie

Voedselallergie is één van de meest voorkomende allergieën bij katten. Hierbij reageert het immuunsysteem overdreven heftig op een bepaalde voedingsstof. Deze vorm van allergie kan op elke leeftijd ontstaan, dus ook als je kat al tijden dezelfde voeding eet. Wanneer de dierenarts andere oorzaken heeft uitgesloten en een voedingsallergie vermoed zal hij je aanraden om 6-8 weken een eliminatiedieet te volgen. Dit is een speciaal dieet om voedselallergie vast te stellen waarnaast de kat gedurende die periode echt niks anders mag eten.

Vlooienallergie

Deze vorm van allergie komt relatief vaak voor. Vlooienallergie houdt in dat je kat overgevoelig reageert op het speeksel van de vlo en hij van één beet al zeer ernstige klachten kan krijgen die langere tijd aanhouden. Je hoeft dus geen vlooien te vinden!

Atopie

Bij atopie reageert je kat overmatig op omgevingsallergenen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pollen of huisstofmijten. Atopie wordt vaak al op vrij jonge leeftijd vastgesteld en is vaak seizoensgebonden, dit hoeft echter niet! De dierenarts kan verschillende testen doen om atopie bij je kat vast te stellen.

Contactallergie

Deze vorm van allergie komt slechts weinig voor. Bij een contactallergie reageert de huid van je kat op bepaalde stoffen of materialen uit de omgeving waarmee hij in direct contact komt. Denk hierbij een reactie op een vlooienband, zijn mandje of een bepaald schoonmaakmiddel.

Wat kun je doen?

Zorg dat je alle stappen in een logische volgorde doorloopt. Allergieën komen namelijk ook gecombineerd voor. Dit wil zeggen dat als uit de test blijkt dat je kat een atopie heeft, dit niet wil zeggen dat hij niet ook een voedsel- of vlooienallergie heeft. Je denkt de oplossing op dat moment al gevonden te hebben maar je hebt dan helaas belangrijke stappen overgeslagen.

Vraag je dierenarts om een stappenplan en hou je hier aan, daarmee is je kat het snelst geholpen!

Onderwerpen voor kittens van 8 maanden

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.