tips en trick voor honden en katten

Autorijden met je kitten

31 augustus 2022

De ene kat vindt het geen enkel probleem en de andere kat is er doodsbenauwd voor: mee in de auto.. Autorijden met je kitten kun je het best van jongs af aan oefenen om je kitten aan het autorijden te laten wennen. Hoe leer je jouw kitten aan dat autorijden leuk is en niet is om bang voor te zijn?

Je kitten vervoeren in een reismand

Het eerste waar je voor zal moeten zorgen is dat je kitten op zijn gemak is in de reismand. Zorg dat de mand vanaf dag 1 een veilig en lekker plekje is waar hij zich kan terug trekken. Haal hem dus niet pas tevoorschijn wanneer je weg wilt gaan! Je kat zal het mandje dan gaan associëren met iets niet leuks, zeker als je ook nog haast hebt.

kitten vervoeren in een reismand

Laat de mand daarom vanaf dag één als lekkere slaapplek op een rustige plaats in de woonkamer staan. Kies voor een reismand die zowel van boven als vanaf de voorkant open kan of kies er eentje die gemakkelijk uit elkaar kan. Leg een lekker dekentje in de mand en leg er zo af en toe iets heel lekkers in. Gaat je kitten er niet in? Neem de tijd, push hem niet maar wacht rustig af. Blijft hij na een aantal dagen erg bang? Probeer het dan eens door de bovenkant van de mand eraf te halen en er iets nóg lekkerders in te leggen.

 

Gaat het goed?

Wanneer je kitten uiteindelijk regelmatig zelf in de mand gaat liggen kan je eens voorzichtig het deurtje open en dicht doen. Zo went hij aan het geluid en aan het feit dat het deurtje na het dichtgaan ook weer opengaat. Zolang je kitten rustig en ontspannen is kan je dit steeds verder uitbouwen. Wanneer ook dit goed gaat kan je de mand voorzichtig eens een stukje optillen. Reageert je kitten ook hier niet op door onrustig te worden dan kan je een eindje gaan lopen met de mand. Blijf hierbij altijd goed op je kitten letten! Merk je dat hij toch onrustig wordt, doe dan een stapje terug.

Je kitten mee in de auto

De volgende stap is mee in de auto. Wanneer je kitten gewend is aan het mandje zal hij dit spannend vinden, maar niet heel eng. Laat je kitten vervolgens los in de auto en laat hem deze op zijn eigen houtje onderzoeken. Is je kitten op zijn gemak start dan na een minuut of 10 even kort de motor. Wanneer je kitten uit zichzelf zijn mandje weer op zoekt doe je het deurtje rustig dicht en rijd je een blokje om. Geef je kitten geen aandacht wanneer deze toch gaat miauwen; er is immers niks aan de hand.

 

Je kitten vervoeren zonder auto?

Wanneer je  geen auto hebt zal je jouw kitten bijvoorbeeld op de fiets moeten meenemen. Het aanleren daarvan gaat grotendeels op dezelfde manier als het wennen aan de auto. Bij de fiets zet je de reismand eerst een voorzichtig achterop, vind je kitten dit prima dan loop je een stukje met de fiets. Wanneer je kitten miauwt of piept kan je dit het beste negeren. Oefen in het begin altijd maar een paar minuten en bouw dit langzaam uit.

Vergeet niet je kitten niet regelmatig te belonen!

Onderwerpen voor kittens van 11 maanden

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.