tips en trick voor honden en katten

Clickertraining met je kitten

31 augustus 2022

Wat is clickertraining? Clickertraining met je kitten is leuk! Zoals het woord al zegt is het een manier van trainen waarbij je een zogenaamde ‘clicker’ gebruikt. Een clicker is een klein apparaat dat een klikkend geluid maakt wanneer je er op drukt.

Naast dat clickertraining het leuk is, zorgt het er ook voor dat je kitten bewezen tot 30% sneller leert dan met een andere methode. Bij clickertraining lok je het gewenste gedrag uit of wacht je tot je kitten het in een bepaalde situatie zelf vertoond. Door precies op het juiste ogenblik te klikken snapt je kitten sneller wat je precies van hem wilt dan wanneer je hem bijvoorbeeld met je stem beloont.

Zo werkt clickertraining met je kitten

Als eerste zal je jouw kitten moeten leren dat een klik betekent dat hij het goed doet en dat dit hem iets leuks op levert. Dit bereik je door met je kitten op een prikkelarme plaats, bijvoorbeeld op de bank in de huiskamer, te gaan zitten. Zorg dat je in je ene hand de clicker hebt en onder handbereik een bakje met lekkers. Zodra je de aandacht van je kitten hebt klik je en geef je hem direct vanuit je andere hand wat lekkers. Als het goed is heeft je kitten binnen enkele minuten door dat de klik wat lekkers betekent. Klik nooit zomaar voor de lol! Je kitten zal daardoor in de war raken of hij zal het gedrag dat hij op dat moment vertoonde gaan herhalen, gedrag dat je misschien wel helemaal niet herhaald wil zien!

clicker

Voorbeeld clickertraining met je kitten

In het begin klik je voor alles wat lijkt op het gedrag dat je wilt gaan zien. Bedenk hoe je jouw kitten duidelijk kan maken wat je van hem wilt zonder dat je hem daarvoor lichamelijke aanwijzingen geeft. Wil je jouw kitten bijvoorbeeld leren een rondje te laten draaien, lok je kitten dan met wat lekkers totdat je zeker weet dat hij het rondje afmaakt. Je klikt dan op het moment dat hij net over de helft is, dus op het moment dat je zeker weet dat hij het gedrag goed gaat uitvoeren. Te vroeg en te laat klikken zorgt ervoor dat je kitten minder snel doorheeft wat je van hem wil: timing is dus ontzettend belangrijk! Klik = altijd een beloning.

 

Waarom clickertraining

Met de clicker dwing je jouw kitten nergens toe, je wacht tot hij het gedrag zelf vertoont of je lokt het de eerste paar keer uit om het duidelijk te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een beloning boven zijn hoofd houden en langzaam naar achteren bewegen. De kans is dan groot dat je kitten gaat zitten. Op dat moment klik je en geef je hem direct de beloning. Na een paar keer zal je kitten uit zichzelf gaan zitten. Vanaf dat moment voeg je pas het commando ‘zit’ toe.

Niet alleen leert je kitten op deze manier sneller, hij zal het ook vele malen leuker vinden! Hij leert immers dat als hij iets goed doet, het hem iets leuks oplevert. En jij bent blij! Dubbel plezier dus. Bedenk zelf ook maar eens wanneer jij harder zou lopen: als jouw baas je altijd alleen maar zegt wanneer je iets fout doet en je daarvoor bestraft wordt, of als je complimentjes en fooi krijgt telkens wanneer je iets goed doet?

Belangrijk is dat je jouw kitten nooit dwingt en dat jullie er beide plezier in hebben. Kittens hebben maar een korte aandachtsspanne, train dus kort maar vaak!

Onderwerpen voor kittens van 11 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.