tips en trick voor honden en katten

Catnip  – het effect op katten

29 augustus 2022

Ben je bekend met het fenomeen catnip, ook wel kattenkruid genoemd? Het is als een magisch ingrediënt dat je kat in de zevende hemel brengt. Maar wat is catnip eigenlijk en wat doet het met je pluizige vriend? 

Wat is kattenkruid of catnip?

Catnip is een kattenkruid dat je kat gelijk een blij gevoel geeft. Het wordt gemaakt van de bladeren van een plant, genaamd de Nepeta cataria (Wild Kattenkruid). Deze plant ruikt een beetje naar munt en komt voor op droge, kalk- en stikstofrijke grond tussen struiken. De plant komt van nature voor in Zuid-Europa, Azië en Afrika. Je kat kan zelfs een beetje ‘high’ op de catnip reageren en gedragen zich anders dan normaal. Je ziet ze bijvoorbeeld veel miauwen of rollen van blijdschap. Meestal dus echt een feestje voor de kat!

Bos kattenkruid in bloei

Reageert iedere kat op catnip?

Hoewel de meeste katten positief reageren op catnip, komt het ook voor dat katten hier niet op reageren en dus ook geen speelser of ander gedrag laten zien. Hele jonge kittens reageren vaak ook nog niet op catnip en daarnaast is de gevoeligheid op kattenkruid ook nog erfelijk bepaald. De enige manier om erachter te komen of jouw kat fan is, is door het aanbieden van een catnip speeltje

De betovering duurt maar even

Catnip heeft een kortstondig effect, meestal tussen de 5 en 15 minuten. Daarna is het uitgewerkt.

Is catnip verslavend voor je kat?

Geen zorgen, kattenkruid is niet verslavend voor je kat. Dus, ondanks dat je kat misschien een beetje gek kan doen wanneer hij met een catnip speeltje speelt, zal hij daarna gewoon weer zichzelf zijn ;). Maar let op, elke kat reageert anders op catnip. Sommige worden speels, anderen zoeken menselijk gezelschap en sommigen worden wat prikkelbaarder. Ontdek wat jouw kat ervan vindt!

Speelplezier met catnip

Heb je weleens catnip speeltjes geprobeerd? Ze zijn verkrijgbaar bij dierenwinkels en online, zoals speeltjes van bijvoorbeeld Beeztees of van KONG.

Catnip Spray

Er bestaat ook spray waar kattenkruid in zit. Spray een speeltje van je kat hiermee in en je hebt grote kans dat dit speeltje weer even de favoriet is!

Losse kattenkruid (catnip)

Gedroogde kattenkruid kun je ook los kopen. Vul er bijvoorbeeld een speeltje mee of gebruik een klein waszakje om het speelplezier te vergroten. Simpel en leuk voor de nodige afwisseling!

Kat met kattenkruid

Spelletjes met wc-rollen

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 121 reviews.