tips en trick voor honden en katten

Een veilige kerst voor je hond

30 augustus 2022

De feestdagen komen er weer aan. Voor veel mensen is dit een tijd van extra gezelligheid: kaarsjes, zoete lekkernijen en waarschijnlijk een kerstboom of andere kerstversiering in huis. Ontzettend leuk voor ons als baasjes, maar voor je hond kan dit wat risico’s opleveren. Wij geven je tips om de feestdagen zo veilig mogelijk te maken voor je hond.

Gevaarlijk eten rond kerst voor je hond

Chocolade eten we als mensen het hele jaar door, maar betrap jij jezelf er ook op dat je net iets vaker naar dat gezellige schaaltje grijpt rond kerst? Lekker van blijven genieten! Let er wel op dat je hond er niet bij kan. Chocolade is namelijk giftig voor je hond.

Ook uien, noten, blauwe kaas en oliebollen wil je uit de buurt houden van je lieve viervoeter. Krenten en rozijnen zijn in kleinere hoeveelheid al gevaarlijk en kunnen nierfalen veroorzaken. Vergeet ook eventuele verborgen botjes in vleesrestjes van de gourmetavond niet over het hoofd te zien!

De kerstboom en honden

Is een kerstboom giftig voor honden? Gelukkig niet direct. Het is wel opletten dat de versiering erin blijft hangen en dat je hond went aan de nieuw geplaatste gezelligheid in huis. Straf je hond niet als hij onhandig beweegt rond de boom. Het is even wennen en beloon als hij wegloopt van de kerstboom. Als je boom in een waterbak staat, wil je voorkomen dat je hond hieruit drinkt. Het inslikken van naalden van de sparren en dennen kunnen vervelende gevolgen hebben.

Mocht je hond toch aan de boom knabbelen dan kunnen milde klachten ontstaan. Van grotere hoeveelheden of scherpe naalden kan je hond maagklachten krijgen, zoals braken en diarree. Gelukkig raken de meeste honden niet in de verleiding om van de kerstboom te smullen. Houd het wel in de gaten en beloon goed gedrag met iets lekkers wat wél voor je hond bedoeld is.

Hond voor de kerstboom

Opletten met glazen kerstballen

Glazen kerstballen kun je de komende jaren het beste vermijden. Een zwiepende staart of je hond die de kerstbal aanziet als speeltje… *pats* daar gaat weer een kerstbal. De scherven zijn erg gevaarlijk voor je hond en hij kan hieraan zijn poten en bek verwonden. Gelukkig zijn er allerlei alternatieve materialen voor kerstballen. Wat dacht je van hout, papier of plastic?

 

Sfeerverlichting tijdens kerst

In de avond wat kaarsjes aan? Heerlijk, die wintersfeer! Zet ze wel op veilige hoogte voor je hond. Laat je hond nooit alleen achter in een ruimte met brandende kaarsen. Zo voorkom je een hoop ellende! Wees ook voorzichtig met elektrische kerstverlichting. Honden – en zeker als ze pup zijn -trekken zo per ongeluk een snoer mee. Werk de verlichtingssnoeren zo veel mogelijk weg en plaats de lichtjes wat hoger. Laat je kerstlampjes alleen branden als je zelf ook in de kamer aanwezig bent.

 

Overige aandachtspunten kerst en honden

  • Pas op met planten en bloemen zoals hulst, kerstrozen, kerststerren en amaryllissen, deze zijn erg giftig
  • Geurkaarsen zijn voor honden minder feestelijk vanwege hun sterke reuk
  • Hang geen eetbare versieringen in de boom
  • Voorzichtig zijn als de open haard aangaat
  • Cadeautjes onder boom? Pas op het chocolade en ander lekkers

 

Veilige feestdagen

Nu kun je vooral gaan genieten van die heerlijke feestdagen! Of je dit nu met andere mensen doet of heerlijk alleen met je hond op de bank. Zorg goed voor elkaar en houd het veilig. Zo ga jij samen met je hond en dierbaren fijn de kerstperiode in!

Je hond verwennen met kerst

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.