tips en trick voor honden en katten

Eiwit in hondenvoer en kattenvoer

1 september 2022

Eiwit in hondenvoer en kattenvoer, daar zijn best wat misvattingen over. Er wordt nog wel eens gedacht dat de hoeveelheid eiwit in honden- en kattenvoeding de kwaliteit ervan aangeeft. Dit is niet geheel waar. Hier geldt niet ”hoe meer hoe beter”. Het gaat om de balans tussen kwaliteit en hoeveelheid. Hoe wordt die kwaliteit van eiwitten én indirect de kwaliteit van de voeding dan bepaald? Dat lees je hieronder!

Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren, maar wat zijn aminozuren?

Eiwit in hondenvoer en kattenvoer kan opgedeeld worden in nog kleinere bouwsteentjes: de aminozuren. Er zijn in totaal zo’n 20 verschillende aminozuren die eindeloos gecombineerd kunnen worden. Net als met de 26 letters in ons alfabet waarbij de combinatie van de verschillende letters een bepaald woord maken, zo bepaalt de combinatie van de aminozuren de werking van het eiwit. Een gemiddeld eiwit kan rustig zijn opgebouwd uit 500 aminozuren!

Eiwitten in plantaardige en dierlijke voedingsproducten

Eiwitten vind je zowel in plantaardige als dierlijke voedingsproducten. Zowel voor honden als katten geldt dat de eiwitten die uit dierlijke voedingsproducten afkomstig zijn (bijvoorbeeld: vlees, vis en zelfs botten), makkelijker te verteren zijn dan de eiwitten die uit groente of granen komen.

Door het eten van voeding krijgt je huisdier dus onder andere eiwitten binnen. Maar de eiwitten die je hond of kat eet lijken nog niet op de eiwitten die zijn lichaam nodig heeft. Daarvoor worden de eiwitten eerst verkleind in de darm. Daarna wordt het opgenomen in het bloed. Vanuit het bloed worden de aminozuren die het lijf nodig heeft weer opgebouwd. Vandaar dat het belangrijk is dat de eiwitten goed opneembaar zijn. Wanneer ze namelijk niet goed opneembaar zijn kan het lichaam moeilijker de juiste aminozuren weer opbouwen en kan de hond of kat er weinig mee.

Zelf aminozuren aanmaken

Niet alle aminozuren zijn noodzakelijk om met een voeding binnen te krijgen. Het lichaam kan zelf ook bepaalde aminozuren maken. De aminozuren die het lichaam zelf kan aanmaken noemen we niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn die aminozuren die absoluut in de voeding aanwezig moeten zijn. Deze kan het lichaam niet zelf aanmaken.

Extra aminozuren

In onze honden- en kattenvoedingen voegen we nog een aantal extra aminozuren toe vanwege hun specifieke werking. Deze aminozuren zijn:

  • DL-Methionine: is een aminozuur die de zuurtegraad van de urine verlaagt waardoor de kans op vorming van struvietstenen bij katten wordt verkleind.
  • L-Carnitine: is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de vetverbranding. L-Cartine regelt het transport van vetzuren door het lichaam en stimuleert zo de vetverbranding.
  • Taurine: is een aminozuur dat essentieel is voor katten. Taurine is heel belangrijk voor het goed functioneren van het hart.

Eiwit in hondenvoer en kattenvoer

Kwaliteit van de eiwit in hondenvoer en kattenvoer en de biologische waarde

De kwaliteit van de eiwit in hondenvoer en kattenvoer die gebruikt worden zijn van belang voor de kwaliteit van de voeding. De biologische waarde van eiwit zegt wat over de kwaliteit hiervan. Hoe hoger de biologische waarde, hoe beter dit is voor de hond. Hoe hoog de biologische waarde van eiwit is, wordt bepaald door de samenstelling van aminozuren in combinatie met de opneembaarheid van eiwit. Als een eiwit een hoge biologische waarde heeft, dan is het goed opneembaar door het lichaam én heeft het een mooie aminozuursamenstelling. De voeding is hierdoor beter verteerbaar en wordt beter opgenomen door het lichaam.

Wanneer een dier eiwit tot zich neemt met een mooie aminozuursamenstelling, maar wat het lichaam niet goed kan opnemen, dan heeft je hond of kat er eigenlijk niets aan. Dan kun je je ook voorstellen wat het doet wanneer je een matige aminozuursamenstelling zou hebben. De hoeveelheid eiwit zegt dus helaas ook niets over de kwaliteit van het voer.

Bij de voedingen van Smølke ben je verzekerd van voeding met een mooie aminozuursamenstelling die ook zeer goed opneembaar is. Onze voedingen hebben een hoge biologische waarde. Je weet dus zeker dat je hond of kat een hoge kwaliteit voeding krijgt met Smølke!

Het unieke eiwitprofiel van Smølke

Wij gebruiken in onze voeding een uniek eiwitprofiel, door onze nutritioniste afgestemd op de behoefte van jouw hond of kat. Wil je meer weten over ons unieke eiwitprofiel?

Lees dan hier verder
smolke senior mini uniek eiwitprofiel

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.