tips en trick voor honden en katten

Grenzen stellen bij een kitten

31 augustus 2022

Je kitten is de liefste en de leukste van de wereld! Tenminste, meestal… Soms kun je hem misschien wel achter het behang willen plakken! Wat moet je wel en wat kan je beter niet doen bij het opvoeden van je kitten?

Straffen

De eerste neiging heb je over het algemeen om je kitten te straffen wanneer hij iets doet wat niet mag. Je kitten zal het straffen totaal niet begrijpen waardoor je de kans loopt dat hij angstig of wantrouwend wordt! Veelal wordt er ook gestraft wanneer de link voor je kitten al niet meer kan worden gelegd, zoals wanneer je kitten per ongeluk naast de bak zijn behoefte heeft gedaan. Het enige moment waarop je op een eerlijke manier iets kan doen is als jij jouw kitten op heterdaad betrapt en hij zichzelf nog niet heeft beloont.

Kitten ligt op deken op de bank

Zelfbelonend gedrag

Zelfbelonend gedrag houdt in dat je kitten met zijn, vaak ongewenste gedrag, zichzelf beloont. Hij springt bijvoorbeeld op het aanrecht en likt daar een lekker bakje yoghurt uit. Dit ongewenste gedrag, namelijk op het aanrecht springen, heeft hem in dat geval een grote beloning opgeleverd! Hoe vaker dit zelfbelonende gedrag voorkomt hoe moeilijker het wordt om dit gedrag te voorkomen of zelfs af te leren.

 

Wat dan wel?

Het belangrijkste is dat je onthoud dat fysiek straffen vaak averechts werkt. Zorg dat je vanaf het begin af aan consequent bent en blijft en dat je altijd eerlijk bent tegenover je kitten. Voorkom dat hij zichzelf kan belonen door niks lekkers te laten staan op het aanrecht en hem voldoende alternatieven aan te bieden zodat hij bijvoorbeeld niet aan je bank hoeft te gaan krabben. Straf hem door hem consequent weg te halen van de plaatsen waar je hem niet wilt hebben. Hou hiervoor een vast stramien aan, zet hem bijvoorbeeld twee keer weg en zet hem de derde keer op de gang. Dit hebben ze na een paar keer echt wel door!

Zorg daarbij dat je aangeeft wat je wel wil. Zet hem bijvoorbeeld bij zijn krabpaal, in zijn mand of bij zijn eigen etensbak. Vaak wordt er een plantenspuit geadviseerd om gedrag af te leren, dit raden wij niet aan. De band met je kitten zal er zeker niet beter van worden!

En vergeet niet: negatieve aandacht is ook aandacht!

Onderwerpen voor kittens van 20 weken

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.