tips en trick voor honden en katten

Jagen

31 augustus 2022

Katten zijn van nature gek op jagen en zijn er dan ook erg goed in! De katten die wij als huisdier houden hoeven dit voor hun eten niet te doen, maar waarom doen ze het dan toch?

Waarom jagen katten

Jagen is voor katten een natuurlijk instinct, al vanaf dat je kitten 4 weken oud is. Dit begint met spelgedrag onderling en met alles wat als prooi kan worden gezien. De tijd die katten besteden aan jagen verschilt van een kwartiertje per dag voor een goed gevoede huiskat tot wel 12 uur voor wilde katten. Ook katten die geen honger hebben gaan dus op jacht! Uit onderzoek blijkt zelfs dat 40 tot 65 procent van de katten die buitenkomen een (deel van een) prooi in zijn maag heeft.

Kittens jaagt op lieveheersbeestje

Probleemgedrag

Soms ontwikkelt dit jachtinstinct zich tot probleemgedrag. Je kitten valt je dan bijvoorbeeld ineens aan vanachter de bank wanneer je langsloopt. Spelagressie is een veelvoorkomend probleem bij met name jonge katten. Je ziet het vooral bij dieren die alleen worden gehouden en die niet naar buiten kunnen of mogen. Verveling is vaak de belangrijkste oorzaak. Zorg dus dat je kitten altijd voldoende speel- en onderzoekmogelijkheden heeft en moedig hem nooit aan door hem met je handen of voeten te laten spelen!

 

Voorkomen

Jagen is een instinct en valt je kitten helaas niet af te leren. Een mogelijk is het om je kitten een bandje met een belletje om te doen, echter leren veel katten hiermee sluipen zodat het belletje nauwelijks tot niet hoorbaar is. Daarnaast is het voor een kat (en voor jou!) erg irritant om de hele dag het gerinkel aan te moeten horen.

Wil je niet dat je kat jaagt en vervolgens met muizen en vogeltjes thuiskomt? Dan zal je dit moeten voorkomen. Dit kan je doen door je kat bijvoorbeeld alleen aan een tuigje naar buiten te laten of om je tuin af te zetten zodat je kat er niet uit kan. Of wanneer hij alleen ’s nachts jaagt hem gedurende die tijd binnen te houden. Ook zijn er bedrijven die speciale buitenrennen maken voor je tuin of op het balkon. Op die manier kan je kat toch genieten van de buitenlucht en zijn andere dieren veilig!

Ook interessant om te weten

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.