tips en trick voor honden en katten

Grenzen stellen

31 augustus 2022

Je puppy zal moeten leren wat hij wel mag doen en wat hij niet mag doen. Wat is nu eigenlijk gewenst gedrag? En ongewenst gedrag, hoe voorkom je dat? Bij de opvoeding is het van belang om duidelijke grenzen te stellen. Hoe je dat kunt doen lees je in dit artikel!

Grenzen stellen

Grenzen stel je door het juiste gedrag te versterken en het overige gedrag te voorkomen of te doorbreken.

Het juiste gedrag versterk je door je hond te belonen op het moment dat hij het gedrag vertoont. Door een goede timing en de juiste beloning zal je pup het gewenste gedrag sneller en beter uitvoeren. Een beloning hoeft niet altijd iets lekkers te zijn. Je kan naast een voerbeloning ook je stem inzetten om je pup aan te moedigen of samen met hem een trekspel spelen tussendoor. Wij vinden aaien fijn, veel honden zien een aai echter niet als een beloning tijdens een training, al zullen ze dit wel toelaten. Gebruik dit dus liever niet.

Hond met pluis

Eigenlijk alles wat je pup verder leuk of belangrijk vindt kan je inzetten als beloning, denk aan even snuffelen of los mogen van de lijn. Belangrijk is dat als de pup iets wil, hij eerst jou aankijkt (zonder dat je hier om vraagt!). Vraag hem voor het los mogen van de lijn of door de deur gaan eerst te gaan zitten. Wacht net zo lang totdat hij jou aankijkt en geef hem vervolgens een ‘vrij’ of een  ‘toe maar’ als beloning.

Je pup leert dat hij eerst moet doen wat jij wil, voordat hij krijgt wat hij wil. Door je hond zelf te leren nadenken wat de bedoeling is (bijvoorbeeld oogcontact maken) krijg je een betrokken pup die het niet alleen leuk vind om te leren maar ook veel beter op jou zal letten!

Aandacht vragend gedrag

Je pup kan aandacht vragend gedrag vertonen, zoals tegen je hand aanduwen om geaaid te worden of door te piepen als hij wil spelen of eten. Door dit gedrag consequent te negeren zal je pup leren dat dit gedrag geen zin heeft en zal het langzaam uitdoven. Beloon je pup altijd als hij vervolgens gedrag laat zien dat je wel wil!

Corrigeren

Wanneer je jouw pup zou corrigeren in zulke gevallen, wat logisch lijkt, geef je hem echter aandacht. Voor een pup maakt het vaak niet zoveel uit of het nu positief of negatief is, als ze maar aandacht krijgen. Hiermee versterk je het gedrag juist onbewust en dat wil je natuurlijk niet! Hetzelfde geldt ook voor het herhalen van een commando of de naam van je pup als deze niet meteen luistert. Zelfs het aankijken van je pup kan een aanmoediging zijn om door te gaan waar hij mee bezig is: aandacht is aandacht!

Onderwerpen voor puppy’s van 20 weken

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.