tips en trick voor honden en katten

Tanden wisselen bij een pup

31 augustus 2022

Knauw.. knauw.. Daar gaan je nieuwe schoenen! Helemaal gevuld met piepkleine gaatjes. Je pup begint ineens overal op de bijten. Waarom doet ‘ie dat toch? Puppy’s ontdekken alles met hun bekkie, maar ze gaan die nog meer gebruiken wanneer ze hun tanden aan het wisselen zijn. En helaas vaak op onze mooie schoenen. Wat kun je daar nou het beste mee doen? Hoe kan je je pup daarmee helpen? We leggen je graag alles uit over het tanden wisselen bij een pup!

Melkgebit wisselen

Je pup heeft de eerste maanden nog een melkgebit dat bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Deze scherpe haaientandjes zullen tussen de 3 en de 7 maanden geheel wisselen voor een sterk volwassen gebit. Tijdens het wisselen kan het gebit van je pup extra gevoelig zijn tijdens eten en kauwen. Geef je puppy daarom genoeg knabbel- en kauwmateriaal, zoals speciale bijtringen (zodat ze niet aan je slippers beginnen 😉).

Tand Wisselperiode naar het volwassen gebit
Snijtanden 3 – 5 maanden
Hoektanden 5 – 6 maanden
Premolairen (voorkiezen) 4 – 6 maanden
Molairen (grote kiezen) 4 – 7 maanden

Gedrag van je pup tijdens het wisselen van het melkgebit

Tijdens het wisselen van  het melkgebit kan je pup ineens ander gedrag laten zien. Dat is ook niet heel gek. Er gebeurt van alles in dat bekkie! Maar het is wel handig om te weten wat je kan verwachten.

Bijten en kauwen tijdens het tanden wisselen van een pup

Tja, je moet op een manier van je kiespijn afkomen, pups doen dat door dan meer in dingen te gaan bijten (ook in dingen waarin je liever geen tandafdrukjes wilt zien..). Het is daarom aan te raden om voor voldoende kauwspeelgoed te zorgen, zodat je pup daarin kan kauwen en bijten alsof het zijn lieve lust is.

Oepsie poepsies

Ja helaas, tijdens de wisselperiode kunnen sommige pups problemen krijgen met hun stoelgang. Vaak gaat dit vanzelf weer over, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Mocht het te lang aanhouden, of heb je het gevoel dat er meer aan de hand is, vraag dan je dierenarts voor advies.

Een goed of gek gebit?

Tijdens en na het wisselen wil je zeker weten dat alles goed gaat met het nieuwe gebit van je pup. Hou dit daarom goed in de gaten. Zijn alle tanden van je pup gewisseld? Zit er nog iets vast of lijkt er iets scheef te groeien? Laat je gebit rond de leeftijd van een half jaar even controleren door de dierenarts, zodat je zeker weet dat alles goed is gegaan met wisselen. Dat is een advies om je tanden in te zetten! Grauww

Onderhoud

Het gebit van je pup heeft in principe weinig onderhoud nodig. Veel problemen als tandsteen zijn erfelijk bepaald, toch kan poetsen preventief veel doen. We raden daarom aan je pup al vroeg te laten wennen aan het poetsen van zijn gebit, voor het geval dat je dit later wilt toepassen. Dit kan ook helpen hem te laten wennen aan wanneer de dierenarts zijn gebitje wilt controleren. En hoe fijn is het om op die manier de band met je pup ook nog te versterken!

Wanneer wordt het bijten van de pup minder?

De meeste pups bijten veel, op de speeltjes, maar vaak ook op je handen bijvoorbeeld. Heel prettig is dat niet met die vlijmscherpe tandjes, maar het hoort erbij. Pups onderzoeken namelijk veel met hun bek. Maar wanneer wordt dat nou minder?

Echt, het bijten en onderzoeken met de tanden gaat over. Vaak zie je na het wisselen van het gebit dat je puppy al minder begint te bijten. Wel zo fijn, dan kan je weer nieuwe schoenen gaan kopen!

Bijten om te onderzoeken of laat je pup ander gedrag zien?

Met het bijten van een pup bedoelen wij in dit geval het zachtjes bijten om dingen te onderzoeken. Als je pup (harder) bijt, hierbij gromt en ander gedrag laat zien waar je je niet prettig bij voelt, is het verstandig om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een hondenschool of gedragstherapeut. Zij kunnen zien of je pup normaal gedrag vertoont of dat er wellicht iets anders aan de hand is.

Bijten om te onderzoeken of laat je hond ander gedrag zien?
Met het bijten van een pup bedoelen wij in dit geval het zachtjes bijten om dingen te onderzoeken. Als je hond (harder) bijt, hierbij gromt en ander gedrag laat zien waar je je niet prettig bij voelt is het verstandig om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een hondenschool of gedragstherapeut. Zij kunnen zien of je pup normaal gedrag vertoond of dat er wellicht iets anders aan de hand is.

 

Onderwerpen voor puppy’s van 20 weken

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 167 reviews.