tips en trick voor honden en katten

Aandacht van je pup

31 augustus 2022

Het ging een tijdje zo goed, hij luisterde als je riep en ging netjes zitten als je dat vroeg (in ieder geval: meestal). Nu lijkt het wel alsof hij poep in zijn oren heeft en expres niet luistert! Wat doe je er aan? Kijk ook eerst eens bij jezelf: Doe jij misschien iets anders dan vroeger? Train je minder met hem? Ben je minder consequent omdat het zo goed ging? Beloon je hem nog wel voldoende? Belangrijk is om weer een aantal stapjes terug te doen als je merkt dat je pup niet meer zo goed lijkt te luisteren: Back tot basic!

Aandachtsoefeningen

Het allerbelangrijkste is misschien wel om de aandacht van je pup te krijgen wanneer jij daar om vraagt; altijd en overal! Dit kan vervelende en gevaarlijke situaties voorkomen.

Positive interrupter

Één van de belangijkste commando’s die je jouw pup kan leren is het zogenaamde ‘positive interrupter noise’ (het positieve onderbrekingsgeluid). Dit is een oefening waarbij je jouw pup leert dat dit geluid altijd en overal betekent: stop direct waar je mee bezig bent en kijk naar mij. Op die manier kan je ongewenst gedrag op elk moment onderbreken en direct ander (gewenst) gedrag van hem vragen.

Dit commando is heel simpel aan te leren: Begin in een prikkelarme omgeving zoals de huiskamer. Ga voor je pup staan en maak een geluidje dat voor jou makkelijk te onthouden is. Veel mensen gebruiken hier bv ‘prrrr’ of een uitgerekt kusgeluidje voor. Het geluidje moet opvallend zijn en vrolijk klinken.

Neem een bakje met een beloning die je pup erg lekker vindt. Maak het geluid en geef je pup direct het lekkers. Na een paar keer zal de pup direct naar jou kijken als je het geluidje maakt. Roep dan op dat moment dat hij jouw aankijkt ‘Yes!’. Vanaf dat moment geef je alleen nog lekkers als je pup na het maken van het geluid naar je kijkt. Als dit goed gaat ga je dit ook op andere plekken oefenen. Ga wel altijd voor succes! Probeer dit dus nog niet als je pup met een andere hond aan het spelen, is of een andere situatie waarvan je weet dat je pup waarschijnlijk nog niet meteen zal stoppen waar hij mee bezig is om naar jou te kijken. Maak het geluid ook nooit zomaar of zonder dat je iets lekkers hebt wat je hond ook echt als een grote beloning ervaart.

Wanneer je hond opkijkt geef je hem een vervolgcommando, je roept bijvoorbeeld zijn naam.

Naam van je pup

Het leren reageren op zijn naam gaat eigenlijk in de basis op dezelfde manier als het aanleren van het positieve onderbrekingsgeluid. Je wil in dit geval ook dat je hond direct komt wanneer je zijn naam noemt. Zijn naam is in dat geval ook direct het commando. Probeer dus ook hierbij zijn naam niet zomaar te roepen en probeer te voorkomen dat je zijn naam vaker dan 1 keer zegt; hij heeft je de eerste keer ook echt wel gehoord!

Komt hij niet bij de eerste keer roepen? Wacht dan minstens 5-10 seconden voor je zijn naam herhaalt en kies het juiste moment. Dus niet als hij net iets heel lekkers ruikt op een andere hond ziet!

hond komt naar baasje toe

Beloon contact

Indien je pup je aankijkt tijdens een wandeling, los of aan de riem, beloon hem hiervoor. In het begin met iets wat hij lekker vindt in combinatie met bijvoorbeeld ‘braaf’. Daarna kun je dit afwisselen met alleen het woordje ‘braaf’, waardoor je de snack iets kunt afbouwen. Op het moment dat je puppy wordt beloond voor het contact zoeken zal hij dit steeds meer laten zien. Dit betekent dat je tijdens een wandeling vaker de aandacht van je pup kunt krijgen omdat hij dit zelf vaker op zal gaan zoeken. Op het moment dat je hond contact met je maakt komt een (vervolg) commando ook beter binnen. Hiermee vergroot je de kans op succes en een goed luisterende hond.

Onderwerpen voor puppy’s van 20 weken

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.