tips en trick voor honden en katten

Hoe versterk ik de band met mijn kat?

29 augustus 2022

Een goede band tussen katten en baasjes maakt het fijner om samen te leven in een huis. Speel regelmatig een spelletje en praten tegen je kat is echt niet zo vreemd als je misschien denkt. Dit versterkt juist de band tussen jouw en je kattenvriendje.

Hoe versterk ik de band met mijn kat?

Van katten wordt vaak gezegd dat ze graag hun eigen gang gaan of liever luieren. Toch zul je versteld staan hoe jullie onderlinge band versterkt wordt door extra aandacht te geven aan je kat. Een betere relatie opbouwen kun je op verschillende manieren doen en zo zullen jullie nóg prettiger samenleven en echt van elkaar genieten.

Kat wordt geaaid

Spelletjes spelen met je kat

Spelletjes spelen met je kat

Je kat vermaakt zich misschien prima alleen. Het is vaak extra leuk als jij zelf ook deelneemt aan het spel. Een speeltje apporteren of achter een propje aanrennen, zorgt voor veel plezier bij je kat en hoeft per keer maar 5 minuten te duren. Vangen en de jacht nabootsen zorgt voor uitdaging bij je kattenvriendje en jij geeft ‘leven’ aan die prooi of het stuiterende balletje. Ga jij vaker een speelsessie organiseren voor je kat?

Is het leuk om speeltjes af te wisselen voor mijn kat?

Ook katten raken verveeld als speeltjes beperkt of altijd hetzelfde zijn. Verras je lieve huisgenootje af en toe met iets nieuws om mee te spelen en kies ook bewust voor speeltjes waar jullie samen plezier aan beleven. Je kat gaat het enorm waarderen als jullie samen die momenten delen! Berg speeltjes ook af en toe op en wissel af om ze extra spannend te houden.

Versterkt trucjes aanleren mijn band met een kat?

Samenwerken zorgt voor veel plezier. Je daagt je kat mentaal uit, leert hem iets nieuws en als je werkt met commando’s gaat hij vaak beter luisteren. Blijf geduldig, herhaal en maak jullie gezamenlijke trainingsmomenten niet te lang. Binnenkort verbaas jij vrienden en familie met je kat die kan omrollen, een high five kan geven of een sprong maakt als jij een handgebaar geeft! En ja.. we weten ook dat sommige katten letterlijk denken: ‘doe jij het maar’… het blijven tenslotte katten met een eigen willetje en daarom houden we van ze!

Knuffels en kroelbeurten voor je kat

Is je kat duidelijk een knuffelaar? Leer hem op welke plekken hij welkom is voor een heerlijke kroelbeurt. Dat kan zijn samen in je favoriete schommelstoel, in bed of op de bank tijdens een Netflix-avondje. Misschien komt je vriendje niet op schoot of vindt hij opgetild worden niet zo fijn. Het is dan allang gezellig als je kat tevreden in je buurt komt liggen.

Welke rol heeft lichaamstaal van mijn kat?

Als baasje is het goed om de lichaamstaal van je kat te bestuderen, zodat je hem nog beter gaat begrijpen. Is je kat ontspannen en zelfverzekerd? Of denk je toch iets van angst te bespeuren? Als baasje kun je dan een belangrijke rol spelen om je kat beter in zijn vel te laten zitten. Bekijk deze afbeelding over kattentaal eens.

Eigen persoonlijkheid katten

Iedere kat is anders. De ene kat is dol op aandacht en de andere kat stelt rust meer op prijs. Zeker bij oudere katten is dit laatste vaak te zien. Ook wordt dit alles gedreven door de persoonlijkheid van je kat. Leer die goed kennen door eens een lijstje maken van zijn persoonlijkheidskenmerken of stel je eens voor dat hij een mens zou zijn. Lijkt je kat meer op die vriendelijke oude dame in de buurt of op dat neefje dat soms kattenkwaad uithaalt?

Welke tips zijn handig als ik een band wil opbouwen met mijn kat?

  • Zorg dat je voldoende thuis bent en contact maakt met je kat;
  • Spreek je kat regelmatig toe met lieve woorden zodat hij je stem kent;
  • Laat je kat wennen aan je eigen geur;
  • Maak zelf speeltjes van allerlei items die al in huis zijn;
  • Leer de grenzen en wensen van je kat kennen;
  • Controleer regelmatig of je kat lichamelijk en gezond is;
  • Overweeg massage of sport samen met je kat in de buurt.

Je merkt het vast al: het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld en intensief te zijn. Aandacht en liefde staat duidelijk voorop en daar kun je meerdere vormen aan geven. Geniet van jullie extra goede band en ga samen een nog fijnere toekomst tegemoet!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.