tips en trick voor honden en katten

Kattentaal: wat bedoelt mijn kat?

31 augustus 2022

Miauw, prrr… kattentaal! Katten communiceren anders dan wij. Zo maken katten minder gebruik van geluid en meer van lichaamstaal. Daarbij heeft elke kat ook nog eens zijn eigen manieren om jou te laten weten dan het bijvoorbeeld etenstijd is. Waar kan je op letten om jouw kat nog beter te begrijpen?

Miauwen

Al in het nest maken kittens gebruik van een zacht, hoog en kort ‘mieuw’. Hiermee geven ze aan hun mams aan dat ze honger hebben. Daarnaast is er nog de ‘standaard’ miauw; Hallo! Ik wil graag aandacht! Ook zal je het snel genoeg door hebben wanneer katten ruzie hebben, de vriendelijke  ‘miauw’ verandert dan in een hoop geblaas, gesis en gekrijs. Ook in de paartijd kennen katten een ander geluid; namelijk het krolse miauwen van de poes of de roep van de katers.

Spinnen

Spinnen wordt over het algemeen gezien als het meest prettige geluid van een kat. Het geeft in de meeste gevallen aan dat een kat tevreden is. Echter kan het ook een kalmerend signaal zijn naar andere katten in de omgeving. Maar wist je dat katten ook spinnen als ze ziek zijn of pijn hebben?

Ogen van de kat

Katten zijn ook meesters in het communiceren via hun ogen. Zo zal je aan je kitten snel zien of hij op zijn gemak is of niet door naar zijn ogen te kijken. Vergrootte pupillen wijzen namelijk vaak op angst of stress, al kan het ook zijn dat je kat iets ziet dat hij heel lekker of interessant vindt.

Ook zal je kat communiceren met behulp van zijn oogleden. Door deze meer of minder te sluiten of zelfs te knipogen kan je zien of hij op zijn gemak is of juist niet. Wij kijken graag, logisch natuurlijk, naar onze katten. Alleen is het recht aanstaren bij de meeste dieren een teken van agressie. Bij onzekere of onbekende katten is het daarom aan te raden om deze niet lang recht aan te staren maar kort aan te kijken of gewoon naar zijn hele hoofd in plaats van alleen de ogen.

Met zijn ogen kan je kat ook aangeven dat hij geen kwaad in de zin heeft. Ze zullen dan heel langzaam hun ogen sluiten en weer open doen. Soms ziet het er een beetje uit als langzaam knipogen. Je kunt eens proberen zelf kort te knipogen met beide ogen tegelijk. Wanneer je daarna je hoofd afwend geef je de kat aan dat je niets kwaads in de zin hebt. Soms  beantwoord je kat zelfs jouw vriendelijke gebaar.

Katten communiceren bij hek in het gras

‘Love bite’ van je kat

Ben je je kat aan het aaien, is hij aan het spinnen en relaxed, grijpt hij ineens je hand en bijt er zachtjes in? Dat kan even schrikken zijn, maar het is lief bedoeld! Op een moment dat een kat geniet van de aandacht en hij je hand grijpt om er vervolgens zachtjes in te bijten dan krijg je van je kat een ‘love bite’. Hiermee geeft je kat eigenlijk aan dat hij je erg lief vindt! Hoewel het voor ons niet altijd pijnloos is en het soms schrikken kan zijn omdat het misschien voor je gevoel uit het niets komt, is het toch een teken van affectie van je kat naar jou toe.

Onze tip: houd je hand stil zodra je een love bite krijgt, zo heb je de minste kans op krassen. Daarna kun je je hand rustig terughalen.

Het vraagteken in de staart

Is je kat ontspannen en loopt hij met zijn staart omhoog én heeft de staart de vorm van een vraagteken? Dan voelt je kat zich erg fijn!

Lichaamshouding van de kat

Je kat communiceert naast taal en met zijn ogen ook met de rest van zijn lichaam, denk hierbij bijvoorbeeld aan zijn oren en zijn staart. In de afbeeldingen hieronder kan je goed zien wat je kat jouw probeert te vertellen met de houding van zijn staart. Zo wijst zwiepen bijvoorbeeld op onrust en een rechte staart met een knikje op een vrolijke begroeting!

Onderwerpen voor kittens van 7 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.