tips en trick voor honden en katten

Haarballen

31 augustus 2022

Bah, weer een haarbal! Een haarbal herken je over het algemeen gemakkelijk; een langwerpige, donkere en stevige massa bestaande uit, inderdaad, haren… In sommige gevallen verlaat de haarbal op een natuurlijk manier het lichaam, in andere gevallen braakt je kitten ze uit. Wat kan je doen?

Hoe ontstaan haarballen?

Gemiddeld produceert een kat één haarbal per maand. Ze ontstaan doordat de kat zichzelf wast en daarbij losse haren binnenkrijgt. In de maag klitten deze haren samen tot een soort bal. Pas wanneer de kat deze uitbraakt of wanneer ze in de darmen terecht komen krijgt de haarbal zijn langgerekte vorm.

Wat kan ik doen?

  • Haarballen zijn vervelend, maar over het algemeen niet schadelijk. Behalve als deze vast blijven zitten in de darmen!
  • Heeft je kitten al twee dagen geen ontlasting gehad? Neem dan direct contact op met de dierenarts
  • Andere symptomen van een vastzittende haarbal zijn chronisch braken, vaker kleinere hoeveelheden eten en gewichtsverlies

Door het toevoegen van cellulosevezels aan de voeding wordt het lichaam gestimuleerd overtollige haren via een natuurlijke weg uit te scheiden. Wij voegen daarom cellulosevezels toe aan de kattenvoedingen. Deze vezels zijn niet verteerbaar voor katten maar stimuleren het spijsverteringssysteem om binnengekomen haren direct via het darmkanaal uit te scheiden.

Ook kan je jouw kitten een helpen door hem regelmatig te borstelen, zeker als hij in de rui is. Bij langharige of sterk verharende katten die duidelijk last hebben van haarballen kan er eventueel tijdelijk anti-haarbalpasta worden bijgegeven tijdens de ruiperiodes.

Kitten

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.