tips en trick voor honden en katten

Kattenrassen

31 augustus 2022

Heb je een raskat? Of gewoon een huis- tuin- en keukenkat? Elke kat is natuurlijk uniek, toch zijn er per ras wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken. We hebben hieronder een aantal van de bekendste kattenrassen voor je op een rijtje gezet. Vergeet echter niet nog even door te scrollen! Onderaan vind je namelijk een paar minder bekende, maar toch wel heel opvallende rassen

Britse Korthaar

Dit ras stamt oorspronkelijk zoals de naam al zegt uit Groot-Brittannië en behoort al jaren tot de top 3 van de meeste geliefde en gehouden raskatten. De Britse Korthaar is een grote, compacte en gespierde kat met een brede borst, schouders en kop. De vacht is kort en dik en de kop is rond met een korte neus. Het karakter is rustig, vrolijk en geduldig en de Britse Korthaar past zich gemakkelijk aan zijn leefomgeving aan.

Maine Coon

De Maine Coon dankt zijn naam aan de Amerikaanse staat Maine en doordat zijn vacht doet denken aan die van een wasbeer: raCoon. Dit ras is groter dan de gemiddelde kat en is een vrij dominante maar evenwichtige kat. Daarnaast is hij erg speels en actief en heeft dan ook behoorlijk wat ruimte nodig.

Ragdoll

Dit ras dankt zijn naam aan het feit dat deze katten zich totaal kunnen ontspannen en zich daarbij slap houden, net als een lappenpop (Ragdoll). De Ragdoll komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en heeft een halflange vacht. Dit ras is rustig en zachtmoedig en zeer aanhankelijk. De Ragdoll houdt van gezelschap en heeft een hekel aan drukte en lawaai.

Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een eeuwenoud ras dat al werd beschreven in Scandinavische mythes en legendes en komt oorspronkelijk uit Noorwegen. Het is een zeer grote, robuuste en stevig gebouwde kat met halflang haar. De Noorse Boskat is een zeer intelligente, attente en speelse kat die niet snel last heeft van stress.

Pers

De perzische kat is de meest populaire en bekendste raskat en komt oorspronkelijk uit Perzië. Perzen hebben een dikke vacht, korte poten en een brede kop. Het meest opvallende kenmerk is wel de stompe snuit, die bij een aantal katten helaas voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Het ras zelf is een rustige en vreedzame kat die graag op zichzelf is, desondanks houden ze er ook van om heerlijke op schoot te liggen. De vacht van een pers vergt wel dagelijks onderhoud!

Siamees

Dit ras stamt oorspronkelijk uit Thailand en is een middelgrote, slanke en kortharige kat. Het zijn actieve katten met een eigen wil en zijn graag nadrukkelijk aanwezig. Ze hechten zich sterk aan de baas, tot het bezitterige af en laten graag vocaal hun mening weten. Een siamees is ideaal gezelschap voor mensen die graag met hun kat bezig zijn en hun (bijna) constante gezelschap op prijs stellen.

Sphynx

De Sphynx is waarschijnlijk één van de meest controversiële rassen; je vindt ze geweldig of juist helemaal niks. Dit ras is geheel haarloos en daardoor gevoelig voor zon en kou. De verzorging van een Sphynx is dan ook iets anders dan die van een ‘harige’ kat, zo zal je deze katten regelmatig moeten wassen en eventueel zelfs insmeren met zonnebrand. Deze katten zijn levendig en speels. Daarbij zijn ze zeer sociaal en erg aanhankelijk waarbij ze zich sterk hechten aan hun eigen mensen.

Manx

Het opvallendste kenmerk van de Manx is dat zij nauwelijks tot geen staart hebben. Dit ras komt weinig voor in Europa en komt oorspronkelijk van het eiland  ‘Man’ in de Ierse zee. Het zijn robuuste katten met een levendig en speels karakter en komen zowel met langhaar als korthaar voor. Ondanks dat dit ras op een natuurlijke manier tot stand is gekomen kent de fok van dit ras echter wel wat problemen.

Devon Rex

Alle Rex katten hebben een bijzondere huid en vacht; ze hebben namelijk krulhaar! Deze bijzonderheid samen met hun grote vleermuisoren maakt ze tot een opvallende verschijning. De Devon Rex is een speels en acrobatische kat. Hij is vrolijk en aanhankelijk en kan over het algemeen goed opschieten met soortgenoten en honden. Hij houdt er niet van om alleen te zijn en is zeer gevoelig. Dit ras verhaart praktisch niet en heeft daardoor weinig vachtverzorging nodig!

kattenvacht
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.