tips en trick voor honden en katten

Hoe zorg ik dat mijn hond graag naar mijn luistert?

29 augustus 2022

Je hond lijkt zich weinig aan te trekken van je commando’s. Alsof hij soms bananen in zijn oren heeft. Natuurlijk is het prima als hij van zijn vrijheid geniet, maar ook voor de veiligheid van je hond is het fijn als hij goed naar je luistert. Gelukkig kun je een hond nog veel leren. Zelfs als hij al op leeftijd is. We geven je tips hoe je je maatje beter kunt bereiken!

Puberteit honden

Veel honden hebben in de puberteit minder zin om goed te luisteren. De puberteit kan plaatsvinden in de leeftijd van 8 maanden tot wel 4 jaar. Dit is afhankelijk van het ras en de grootte van je hond. Net als bij mensenpubers spelen hormonen in deze fase een grote rol, die soms nét even sterker zijn dan jouw opvoeding.

Hond laten wennen aan zijn naam

Een goede eerste stap om je hond beter te laten luisteren, is het gebruik van zijn naam. Gebruik zijn naam tijdens het trainen, maar ook tijdens knuffelen en aaien. Zo koppel je het aan iets positiefs. Een extra brokje of lekkere snack helpt daarbij 😉

Als je hond jouw richting op kijkt bij het noemen van zijn naam, weet je dat je hem bereikt hebt. Leuk feitje: wist je dat namen van één of twee lettergrepen het beste werken? Een exotische naam als Madame Trixie Coco d’Anvers is dus misschien net iets te veel van het goede.

Tips luisteren hond

vachtverzorging-hond

  • Spreek op vriendelijke en duidelijke toon
  • Neem de tijd en wees geduldig
  • Gebruik steeds dezelfde commando’s
  • Beloon goed gedrag met een brokje of knuffel
  • Word nooit boos op je hond

 

Goed gedrag wil je zo snel mogelijk belonen, zodat je hond dit koppelt aan de voorgaande actie. Boos worden en straffen helpt niet. Dit heeft alleen maar het tegenoverstelde effect. Enne… een kleine snack om een succesje te vieren is natuurlijk veel lekkerder!

Helder en eenduidig zijn

Je bereikt het beste resultaat als je als baasje ook consequent bent. Kies het juiste moment om te trainen en begin met makkelijke en handige commando’s als ‘hier’ en ‘zit’. Bouw het gebruik van brokjes en eventuele snacks langzaam af. Wees duidelijk en blijf vriendelijk en je krijgt er een hond voor terug die graag naar je luistert!

Wat vinden honden leuk om te doen?

Je leest het hier!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 110 reviews.