tips en trick voor honden en katten

Impuls controle

31 augustus 2022

Impuls controle staat voor zelfbeheersing. Dit is één van de belangrijkste dingen die je jouw pup kunt leren. Het betekent dat je pup zich uit zichzelf inhoud in bepaalde situaties zonder dat jij daarvoor een commando hebt gegeven. In plaats van zich ergens op te storten (bijvoorbeeld als je per ongeluk iets lekkers laat vallen van het aanrecht) zal hij wachten op een aanwijzing van jou!

Waarom impulscontrole

Dagelijks zijn er situaties waar zelfbeheersing niet alleen heel praktisch is, maar zelfs het leven van je pup kan redden. Denk hierbij niet alleen aan eten dat binnen bereik van je pup staat, maar ook aan het niet uit zichzelf de auto uitspringen als je de autodeur open doet. Daarnaast leert niet alleen je pup zelfbeheersing, ook jij! Jij moet immers rustig en geduldig zijn om je pup duidelijk te kunnen maken wat de bedoeling is.

Impulscontrole leren

Je leert zelfbeheersing aan zonder druk of correcties, je pup moet het gedrag immers ook laten zien als jij niet in de buurt bent. Bovendien is het anders gedwongen beheersing en geen zelfbeheersing! De enige straf die je gebruikt is je pup de toegang ontzeggen tot hetgeen hij graag wil totdat hij het gewenste gedrag laat zien

Lees meer over de app
impuls controle pup

Voorbeelden van impuls controle

Auto
Een voorbeeld is de auto-oefening. Normaal als je de deur open doet zal je pup enthousiast zijn en zo snel mogelijk proberen de auto uit te komen. De volgende keer dat dit voorkomt neem je even de tijd en doe je de deur eerst een klein stukje open. Reageert je pup enthousiast en druk? Doe de deur dan weer zo goed als dicht. Herhaal dit een aantal keer totdat je pup besluit te gaan liggen of zitten. Op dat punt open je de deur verder en geef je jouw pup een ‘vrij’ of ‘toe maar’. Als je dit consequent  toepast zal je pup al snel uit zichzelf wachten totdat hij het commando krijgt dat hij mag uitstappen!

Tafel
Een ander voorbeeld is die van het koekje met rust laten zonder commando. Deze kan je later uitbreiden naar bijvoorbeeld de keuken waar je dingen van het aanrecht laat vallen. Je begint met wat lekkers en een laag tafeltje of krukje. Daarop leg je wat lekkers voor je pup. Uiteraard zal je pup dit willen pakken, leg op dat moment zonder wat te zeggen snel je hand er over heen. Wacht tot je pup stopt met proberen het lekkers te pakken. Het kan zijn dat je pup een stap achteruit doet, gaat zitten of jouw aankijkt. Op dat moment geef je hem direct wat lekkers uit je bakje. Dit herhaal je een aantal keer. Uiteindelijk zal je er iets lekkers op kunnen leggen zonder dat je pup reageert. Later kan je de oefening moeilijker maken door ditzelfde op de grond te doen en als je staat.

Voerbak
Je doet wat lekkers in de voerbak van je hond. Je staat rustig rechtop en je laat de bak rustig zakken. Springt je pup op, breng de bak dan weer omhoog. Herhaal dit een aantal keer zonder iets te zeggen tegen je pup. Uiteindelijk zal hij zichzelf beheersen door niet meer op te springen of uiteindelijk zelfs te wachten op jouw ‘vrij’ of ‘toe maar’ commando!

Belangrijk

Wees zelf rustig en geduldig, ook in je bewegingen. Je pup zal het snel snappen! Op Youtube vind je meer leuke oefeningen.
Steeds meer hondenscholen maken gebruik van impuls controle oefeningen in hun lessen. Vraag er anders eens naar bij je instructeur.

Dé app voor het eerste jaar met jouw puppy!

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw puppy. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je pup. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen! Hier lees je meer over de Kwispelcoach.

Lees meer over de app
kwispelcoach app

Kwispelcoach: dé app voor het eerste jaar met jouw puppy!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.