tips en trick voor honden en katten

Je hond leren zitten

30 augustus 2022

Je hond leren zitten is voor meerdere redenen handig om aan te leren. Zo kun je het gebruiken om je hond iets rustiger te laten worden wanneer hij te onstuimig is. Wanneer je mensen begroet of met mensen staat te praten tijdens het wandelen is het fijn als je hond rustig even naast je kan wachten of zitten.

Ook kan het handig zijn om te gebruiken bij het oversteken. Sommige mensen vinden het prettig om hun hond dan eerst rustig te laten zitten en wanneer het veilig is om over te steken een commando te geven om weer verder te lopen. Zo voorkom je dat je hond wellicht onstuimig toch de weg op gaat. Het kan ook prettig zijn om je hond te laten zitten, zodat je hem rustig kunt aanlijnen.

Tips voordat je start met je hond leren zitten

Wanneer je nieuwe oefeningen aanleert, zorg er dan voor dat je dit doet op een moment dat je hond al lekker heeft gewandeld en wat energie kwijt is. Om het leren zo makkelijk mogelijk te maken is het namelijk belangrijk dat je hond zijn aandacht bij jou heeft. Dit gaat het meest makkelijk in een bekende en rustige omgeving en als je viervoeter al wat energie kwijt is. Oefen het liefst thuis. Buiten oefenen is ook mogelijk, doe dit dan nadat hij lekker

heeft kunnen rennen en ravotten. Lees hieronder in meerdere stappen hoe jij je hond leert zitten.

Hoe leer je je hond zitten?

1. Ga voor je hond staan. Houd een brokje voor zijn neus en ga dan met je hand en het brokje iets omhoog en licht naar achter, zodat je hond omhoog moet kijken. Zorg dat je dit rustig doet en niet te snel. Door deze beweging te maken zal je hond de neiging hebben om zijn kont naar beneden te brengen. Zodra hij met zijn kont op de grond zit zeg je “braaf” en geef je hem het brokje.

Tip: gebruik in het begin nog géén commando “zit”. Dit doe je pas zodra je ziet dat hij de beweging snapt. Anders koppelt hij het woordje “zit” misschien wel aan een hele andere beweging.

2. Op het moment dat de eerste stap goed herhaal je stap 1, maar dit keer geef je het commando “zit”, zodra je ziet dat zijn billen de grond gaan raken. Daarna beloon je hem met “braaf” en het brokje.

3. Wanneer jullie hond stap 2 onder de knie heeft ga je het commando “zit” steeds verder naar voren halen. Ook kun je af en toe eens proberen om te begeleiden zonder brokje. Neem hier wel de tijd voor.

4. Wanneer hij de oefening netjes uitvoert zodra je start met het commando “zit” dan snapt je hond wat je bedoeld en heeft hij het commando “zit” geleerd!

5. Uiteindelijk is je doel dat je hem niet meer hoeft te begeleiden met je hand en daar ook geen brokje voor hoeft te gebruiken. Ook werk je ernaar toe dat je niet iedere keer een brokje als beloning hoeft te geven. Door steeds ook “braaf” te zeggen wanneer je hem beloond gaat dit je vervanging worden. Dus in de uiteindelijke situatie geef je je hond het commando “zit”, je hond gaat netjes zitten en jij beloond hem met het woordje “braaf”.

Natuurlijk maak je het wel extra leuk voor je hond om te blijven luisteren wanneer je hem toch af en toe nog eens verrast met een lekker brokje als beloning 😉

 

Tip

Zeker in het begin wil het nog wel eens voorkomen dat je dacht dat je hond het begreep, maar ineens lukt het niet meer goed. Ga dan weer even wat stapjes terug, dus begeleid hem nog even met een brokje en het commando en pas als dat weer goed gaat ga je weer naar stap 3. Uiteindelijk hebben de meeste honden het zeer snel onder de knie.

Puppyvoeding

Ben je nog op zoek naar goede puppyvoeding?

Neem dan hier eens een kijkje
smolke puppy mini medium 3kg verpakking

Meer fit & Fun voor je hond

Lees meer

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.