tips en trick voor honden en katten

Je hond verzorgen in de winter

30 augustus 2022

Rollebollen door de sneeuw of zelfs heldhaftig samen het ijs betreden? Sommige honden kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar door alle enthousiasme heeft je hond zelf misschien niet eens door dat hij rilt van de kou. Let dus goed op je trouwe maatje. Ook door hem goed te verzorgen in de winter, kan je hond beter omgaan met de kou. Als baasje doe je graag die extra moeite om je hond zo fijn mogelijk de winter door te helpen!

Vachtverzorging in de winter

De vacht van je hond is het jasje dat hij van de natuur kado heeft gekregen. Knip, scheer of trim de vacht dus zo min mogelijk in de winter. Een volle vacht is namelijk een fijne manier om warmte vast te houden. Het is wel verstandig om de vacht van je viervoetige vriendje regelmatig te controleren op klitten. Geklit haar isoleert niet en houdt lastiger regen en sneeuw tegen. Een grondige borstelbeurt op z’n tijd helpt enorm om vastzittend haar te voorkomen!

Puppy ligt in de sneeuw

Minder vaak wassen op koude dagen

In de zomer kan het heerlijk zijn om buiten je hond te wassen. Op koude dagen is dit absoluut verstandig om binnen te doen. Probeer het wassen ook minder vaak of zelfs helemaal niet te doen. De huid van je hond maakt namelijk vetten aan die beschermen tegen uitdroging, infecties en houden de huid soepel. Door te wassen gaan die natuurlijke vetten verloren en is je hond minder beschermd. Juist wat je niet wilt voor je hondenvriendje.

Tip: gebruik speciale hondenshampoo die pH-neutraal is.

De pootkussentjes van je hond

Als je een wandeling hebt gemaakt met je hond in de winter, is het goed om de pootkussentjes te controleren. Scheurtjes, sneetjes en vuil geven ongemak en irritatie. Door het haar rond de pootkussentjes kort te houden, voorkom je de kans op vuil. Ook strooizout in de winter kan vervelend en zelfs gevaarlijk zijn voor hondenpootjes of bij oplikken. Was de pootkussentjes met lauw water zodra jullie weer thuis zijn en droog ze goed af. En dan met blije stappen richting die heerlijk warme mand!

Toch een wasbeurt nodig?

Je keek even de andere kant op en je hond lag heerlijk te rollen in een mix van modder en sneeuw. De wasbeurt is onvermijdelijk. Houd de bad- of douchebeurt niet te lang en gebruik lauw of iets warmer water. Door je hond goed af te drogen, verliest hij minder lichaamstemperatuur die hij juist zo hard nodig heeft in de winter. Als je de handdoek vooraf even in de wasdroger opwarmt, verwen je je hond met een extra warme afdroog-hug.

Voeding voor je hond tijdens de winter

Voeding geeft je hond de energie die hij nodig heeft. Ook om zich warm te houden. Toch hebben de meeste honden geen extra voeding nodig in de winter. Zeker niet als je hond vooral binnen leeft. Houd de juiste balans tussen voeding en beweging aan om overwicht te voorkomen als je hondenmaatje minder beweegt.

Verblijft je hond wel buiten? Dan kan het zijn dat je hond wel extra voeding of energie nodig heeft. Zo gaan je hond en jij op een fijne manier de koude – maar ook knusse – winterdagen door!

Zo ligt je hond er warmpjes bij deze winter

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.