tips en trick voor honden en katten

Kitten castreren of steriliseren

31 augustus 2022

Je kitten castreren of steriliseren is een beslissing waar je op een gegeven moment over na gaat denken. Het kan zijn dat je dit niet nodig vindt omdat je een kater hebt of het leuk vindt om een nestje te krijgen. Maar wist je ook dat het laten helpen van je kitten de risico’s op verwondingen en ziektes verkleint?

Wat houdt castratie of sterilisatie in?

Castratie en sterilisatie zijn beide vrij eenvoudige ingrepen die de dierenarts (bijna) dagelijks uitvoert. Bij een castratie betekent het officieel dat er iets wordt verwijderd, bijvoorbeeld de teelballen, baarmoeder of de eierstokken. Bij zowel poezen als katers is dus de officiële benaming een castratie, al wordt het bij poezen in de volksmond sterilisatie genoemd. Sterilisatie wordt echter zelden tot nooit toegepast omdat de hormonen en daarmee het gedrag dus niet veranderd.

Bij poezen worden in elk geval de eierstokken verwijderd, de baarmoeder wordt alleen verwijderd wanneer de dierenarts dit nodig acht. Bijvoorbeeld wanneer deze is verdikt. Bij katers worden de zaadleiders doorgesneden en de testikels verwijderd. Bij katers hoeft de buikwand niet open, waardoor zij over het algemeen sneller hersteld zijn dat poezen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voor de kater:

  • Minder kans op sproeigedrag
  • Geen nageslacht
  • Minder sterker urinelucht op de kattenbak
  • Veroorzaakt minder overlast in de buurt
  • De kat wordt huiselijker
  • Minder aandrang tot het verdedigen van zijn territorium en dus op vechtpartijen en verwondingen/besmettelijke ziektes.

 

Voor de poes:

  • Wordt niet meer krols
  • Geen nageslacht
  • Verminderde kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd
  • Verminderde op baarmoederontsteking of baarmoederhalskanker

Wat is het beste moment?

De meningen lopen uiteen wat betreft het beste moment om een kitten te laten helpen. Over het algemeen houden dierenartsen een leeftijd van 6 maanden aan. Een wetenschappelijk onderbouwing is hier echter niet voor, echter is dit in de meeste gevallen een geschikte leeftijd om ongewenst gedrag voor te zijn.

Vroegcastratie

Er gaan echter steeds meer stemmen op voor vroegcastratie gezien het kattenoverschot. Vroegcastratie houdt in dat kittens worden geholpen op een leeftijd tussen de 8 en de 16 weken. Dit lijkt zielig, echter blijkt uit onderzoek dat kittens op deze leeftijd sneller herstellen na de ingreep en dat de ingreep zelf ook minder tijd kost. Daarnaast is het risico op eventuele complicaties kleiner doordat de geslachtsorganen minder ontwikkeld en dus minder doorbloed zijn.

Tot een aantal jaar geleden dacht men dat vroegcastratie mogelijk veel nadelen met zich mee zou brengen, echter heeft de ervaring (in onder andere Amerika wordt vroegcastratie al tientallen jaren gedaan) samen met wetenschappelijk onderzoek deze vooroordelen weerlegd.

Uit deze ervaring en onderzoeken blijkt ook dat vroegcastratie nauwelijks verschil maakt wat betreft gedrag en ontwikkeling. Kittens die vroeg gecastreerd worden groeien zelfs iets langer door dan hun ongecastreerde soortgenoten.

Onderwerpen voor kittens van 6 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.