tips en trick voor honden en katten

Mijn kitten is krols!

31 augustus 2022

Je kitten is krols, maar wat houdt krols zijn nu precies in? Wat kan je verwachten en waar moet je rekening mee houden? Je leest het in dit artikel.

Wat merk je?

Wanneer je een poes in huis hebt gehaald zal deze tussen de 5-9 maanden volwassen worden en ook de eerste krolsheid doormaken. Wanneer je poes krols wordt zal je dit duidelijk merken. Ze zal meer gaan schreeuwen, klagelijk miauwen en meer dan gemiddeld aangehaald willen worden. Ook zal ze onrustiger zijn en minder eetlust hebben over het algemeen. Sommige poezen zullen ook wat druppels urine sproeien.

Krolse kitten

Hoe vaak is een kat krols?

De meeste poezen houden zich netjes aan de twee ‘fokseizoenen’.  Deze begint in het voorjaar en eindigt in het najaar. Gedurende die periodes worden ze elke 3-4 weken krols. Dit verschilt echter heel erg per ras, de dagelijkse hoeveelheid licht en de voeding. Zo staan sommige rassen er bekend om dat ze elke 3 weken krols worden, terwijl de meeste wilde katten vaak maar 1 krolsheid per jaar kennen.

Wil je niet dat je kat krols wordt? Dit kun je doen tegen krolsheid:

Castreren
De enige echte oplossing is het laten castreren van je poes. Dit voorkomt zowel bij je poes als bij jou als baas veel frustratie. Daarnaast zijn er al zeer veel zwerfkatten en zitten ook de asielen overvol, de vraag is of je daaraan bij wil dragen door je poes het risico te laten lopen om gedekt te worden. Voor de gezondheid van je poes is het krijgen van een nestje onnodig, ondanks dat dit vroeger vaak werd gedacht! Steriliseren of castreren kan al op zeer jonge leeftijd, lees daarover meer in dit artikel.

Poezenpil
Wanneer je bijvoorbeeld een raskat hebt en je wil nog een keer een nestje fokken dan is er ook de ‘poezenpil’. Deze zal 1x per week gegeven moeten worden. Deze pil kent wel behoorlijk wat mogelijke bijwerkingen waardoor deze vaak wordt afgeraden.

Wanneer je twijfelt over wat je het beste kan doen, neem dan even contact op met je dierenarts. Zij adviseren je graag!

Onderwerpen voor kittens van 6 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.