tips en trick voor honden en katten

Mijn puppy springt en hapt

5 oktober 2022

Wanneer jouw puppy springt en hapt kan dit best vervelend zijn. Opspringen en in de vingers happen zijn twee veel voorkomende en lastige problemen die vaak moeilijk zijn op te lossen als je niet precies weet hoe. Wij geven je enkele tips hoe je hier mee om kunt gaan.

Springt jouw puppy tegen je aan?

Opspringen is geheel natuurlijk gedrag voor een pup, ze begroeten op deze manier hun moeder door haar bek te likken en zo om voer te vragen en hun onderdanigheid te tonen. Wij mensen vinden het wat minder prettig, zeker als je pup groter wordt. Hoe leer je hem dit af?

Je hoort nog wel eens: duw hem van je af of geef hem een knietje! In het eerste geval wordt je pup alsnog beloond met lichamelijk contact, in het tweede geval doe je hem pijn en kan je hem verwonden. Dit is oneerlijk tegenover je pup, zeker omdat hij nog niet heeft geleerd wat wel de bedoeling is. Hoe leer je hem wat dan wel de bedoeling is?

Je pup zal bepaald gedrag minder laten zien als hij merkt dat hem dit niks oplevert. Het is voor je pup handig om dan ook direct te leren wat hij wel moet doen, dus wat hem wel iets oplevert. Het handigst is het om dit te doen met het commando ‘zit’. Uiteraard moet je pup dit commando dan al wel goed beheersen!

1. Negeer je pup compleet als deze tegen je opspringt
2. Geef hem éénmalig en duidelijk het commando ‘zit’
3. Beloon hem direct en uitbundig wanneer hij vervolgens gaat zitten.
4. Oefen dit zo vaak totdat je pup zelf bedenkt dat hij moet gaan zitten wanneer hij eigenlijk tegen je op wil springen.
5. Gaat dit goed vraag dan ook andere mensen om te helpen met oefenen en vraag vreemden om je pup te negeren wanneer hij opspringt.

Tips bij een opspringende pup

Wees consequent, wanneer je het de ene keer wel toe laat en de andere keer niet zal het gedrag alleen maar verergeren. Wanneer je een keer niet reageert zal je pup namelijk extra zijn best gaan doen! Dit heet met een mooi woord ‘intervalbeloning’; je pup weet niet wanneer hij wel en wanneer hij niet beloont zal worden en zal dus extra gemotiveerd zijn om die beloning toch te krijgen. In dit geval succes bij opspringen!

Raak niet gedemotiveerd als het gedrag in eerste instantie lijkt te verergeren. Dit is normaal, aangezien je pup in eerste instantie niet snapt waarom hij niet meer wordt beloond. Stug volhouden is dus de boodschap!

puppy springt

Wanneer je pup hapt en bijt

Het happen en bijten van pups in alles wat ze zien is heel normaal. Een pup heeft geen handen zoals wij en zal dus alles met zijn bek onderzoeken. Ook ‘vechtend’ spelen is voor pups normaal gedrag, dit begint al in het nest met hun moeder en met broertjes en zusjes. Dit zal hij daarom uiteraard ook bij jou proberen! Laat echter direct duidelijk merken dat je dit niet leuk vind en negeer je pup en stop met spelen wanneer hij in je handen hapt.

Is het probleem al wat groter, zeg dan met een hoge stem ‘auw’, stop met spelen en loop weg van je pup. Zorg wel dat je pup voldoende verschillende soorten speelgoed en kauwbotjes heeft om zijn behoefte naar happen en kauwen te bevredigen.

Wanneer stopt je pup met bijten en happen?

Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.

Bijten om te onderzoeken of laat je hond ander gedrag zien?
Met het bijten van een pup bedoelen wij in dit geval het zachtjes bijten om dingen te onderzoeken. Als je hond (harder) bijt, hierbij gromt en ander gedrag laat zien waar je je niet prettig bij voelt is het verstandig om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een hondenschool of gedragstherapeut. Zij kunnen zien of je pup normaal gedrag vertoond of dat er wellicht iets anders aan de hand is.

Dé app voor het eerste jaar met jouw puppy!

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw puppy. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je pup. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen! Hier lees je meer over de Kwispelcoach >

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 120 reviews.