Tanden wisselen

Je pup heeft de eerste maanden nog een melkgebit dat bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Dit gebit zal tussen de 3 en de 6 maanden geheel wisselen voor een volwassen gebit. Tijdens het wisselen kan het gebit van je pup extra gevoelig zijn met eten en kauwen. Geef je pup voldoende kauwmateriaal in deze periode. Er zijn zelfs speciale bijtringen voor pups die je even kan koelen voordat je ze geeft.

Afwijkingen

Het is belangrijk om tijdens en na het wisselen het gebit van je pup in de gaten te houden. Op jonge leeftijd zijn bepaalde afwijkingen nog goed te behandelen. Zo hebben sommige pups last van zogenaamde ‘persisterende hoektanden’. In dat geval zijn de melkhoektanden niet tijdig gewisseld waardoor er twee hoektanden naast elkaar komen te staan. In dat geval is het verstandig om dit na te laten kijken door je dierenarts, het kan namelijk nodig zijn om de melktanden te laten verwijderen.

Onderhoud

Het gebit van je pup heeft in principe weinig onderhoud nodig. Het is echter wel aan te raden je pup nu vast te wennen aan het poetsen van zijn gebit. Zeker kleine rassen krijgen op latere leeftijd gebitsproblemen en voorkomen is beter dan genezen!