tips en trick voor honden en katten

Tanden wisselen bij een pup

31 augustus 2022

Is jouw puppy zijn tandjes aan het wisselen? Hoe kun je merken wanneer dit gebeurt? En waar moet je op letten bij het wisselen van de tanden? Lees in dit artikel alles over het wisselen van het melkgebit.

Melkgebit wisselen

Je pup heeft de eerste maanden nog een melkgebit dat bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Dit gebit zal tussen de 3 en de 7 maanden geheel wisselen voor een volwassen gebit. Tijdens het wisselen kan het gebit van je pup extra gevoelig zijn met eten en kauwen. Geef je pup voldoende kauwmateriaal in deze periode. Er zijn zelfs speciale bijtringen voor pups die je even kan koelen voordat je ze geeft.

Tand Wisselperiode naar het volwassen gebit
Snijtanden 3 – 5 maanden
Hoektanden 5 – 6 maanden
Premolairen (voorkiezen) 4 – 6 maanden
Molairen (grote kiezen) 4 – 7 maanden

Gedrag van de hond tijdens het wisselen van het melkgebit

Tijdens het wisselen van  het melkgebit kan de hond een bepaald gedrag laten zien.

Bijten en kauwen
Vaak zie je dat de hond dan wat vaker in dingen wil bijten dan eerder het geval was. Het kan dan ook zijn dat ze in jouw spullen gaan bijten. Het is daarom aan te raden om voor goed kauwspeelgoed te zorgen, zodat je hond voldoende spullen heeft waar hij in mag bijten.

Diarree
Tijdens de wisselperiode kunnen sommige honden af en toe last krijgen van diarree. Dit gaat over het algemeen vanzelf over. Is een hond lang achter elkaar aan de diarree dan kan er iets anders aan de hand zijn. Neem in dat geval even contact op met de dierenarts.

Afwijkingen

Het is belangrijk om tijdens en na het wisselen het gebit van je pup in de gaten te houden. Op jonge leeftijd zijn bepaalde afwijkingen nog goed te behandelen. Zo hebben sommige pups last van zogenaamde ‘persisterende hoektanden’. In dat geval zijn de melkhoektanden niet tijdig gewisseld waardoor er twee hoektanden naast elkaar komen te staan. Het is daarom verstandig om rond de 6e maand, of wanneer je het gevoel hebt dat er problemen zijn met het wisselen, het gebit door de dierenarts te laten nakijken.

Onderhoud

Het gebit van je pup heeft in principe weinig onderhoud nodig. Het is echter wel aan te raden je pup nu vast te wennen aan het poetsen van zijn gebit. Zeker kleine rassen krijgen op latere leeftijd gebitsproblemen en voorkomen is beter dan genezen!

Wanneer wordt het bijten van de pup minder?

De meeste puppies bijten veel, op de speeltjes, maar vaak ook op je handen. Heel prettig is dat niet met die vlijmscherpe tandjes, maar het hoort erbij. Puppies onderzoeken namelijk veel met hun bek. Het kan dus zijn dat dit bijten toeneemt in de periode wanneer het melkgebit wordt gewisseld. Maar wanneer wordt dat nou minder?

Echt, het bijten en onderzoeken met de tanden gaat over. Vaak zie je na het wisselen van het gebit dat je puppy al minder  begint te bijten.

tandenpoetsen puppy

Bijten om te onderzoeken of laat je hond ander gedrag zien?
Met het bijten van een pup bedoelen wij in dit geval het zachtjes bijten om dingen te onderzoeken. Als je hond (harder) bijt, hierbij gromt en ander gedrag laat zien waar je je niet prettig bij voelt is het verstandig om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een hondenschool of gedragstherapeut. Zij kunnen zien of je pup normaal gedrag vertoond of dat er wellicht iets anders aan de hand is.

 

Onderwerpen voor puppy’s van 20 weken

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 125 reviews.