tips en trick voor honden en katten

Puppy vachtverzorging

31 augustus 2022

Als je pup nog jong is zal je nog niet zoveel aan onderhoud van de vacht hoeven doen, maar het is wel belangrijk dat je pup er al aan went op jonge leeftijd. Begin dus al vroeg met je pup er aan te wennen dat hij overal wordt aangeraakt en dat hij dit niet alleen prettig maar liefst ook  leuk vindt. Elke vacht vraagt weer een andere vorm van verzorging. Kijk hieronder welke vacht jouw pup heeft en op welke manier je deze het beste kan verzorgen.

 

Borstelvacht van een pup

Puppy’s met een borstelvacht verliezen het hele jaar door haar en kennen dus geen vaste ruiperiodes. Bij een pup met een borstelvacht is het over het algemeen voldoende om ze wekelijks te borstelen. Bekende rassen met een borstelvacht zijn de Bearded Collie, de Briard en het Vlinderhondje.

Pup met een uitwolvacht

Wanneer je pup een uitwolvacht heeft zal hij 2x per jaar in de rui gaan. In deze periode kun je hem helpen door hem enkele dagen achter elkaar extra goed te borstelen of zelfs even te wassen (wel met speciale hondenshampoo). Ook kun je hem naar de trimsalon brengen.Voorbeelden van rassen zijn de Labrador, Rottweiler, Duitse Herder en Boxer. Langharige rassen met een uitwolvacht zoals de Golden Retriever zullen ook regelmatig moeten worden bijgeknipt aan broek, staart en poten om deze netjes en klittenvrij te houden.

vachtverzorging-bij-je-hond

Plukvacht bij een pup

Deze vachten verharen anders dan andere vachten en moeten daarom worden ‘geplukt’ om gezond te blijven. Gemiddeld gebeurd dit zo’n drie keer per jaar. De meeste mensen brengen hun hond hiervoor naar een trimsalon. Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, West Highland White Terriër en de Schnauzer.

Pup met een effileervacht

Deze vachten moeten worden ingekort, net als knipvachten. Om het resultaat mooier te krijgen wordt er gebruik gemaakt van een effileerschaar. Deze vachtsoort verhaart wel iets, maar niet voldoende om zichzelf te onderhouden. Eens per 3 maanden een bezoekje aan de trimsalon is dus aan te raden. Voorbeelden van rassen zijn de Maltezer, Shih Tzu en Yorkshire Terriër.

Puppy met een knipvacht

De knipvacht is de meest onderhoudsgevoelige vacht. Ook deze honden verharen, al is het maar zeer minimaal en blijven de haren vaak in de vacht ‘hangen’. Vandaar dat hij bij deze rassen extra belangrijk is om ze regelmatig te borstelen om klitten en irritatie te voorkomen. Deze rassen zullen ongeveer elke 2 maanden naar de trimsalon moeten. Rassen met een knipvacht zijn onder meer de  Poedel, Labradoodle en Waterhonden.

Combinatie van vachten

Ook een combinatie van verschillende vachten komt voor. Vraag bij twijfel een trimster om advies!

Tips

  • In de oksels, bij de broek en bij de oren ontstaan bij langharige honden snel klitten. Controleer deze dus regelmatig en knip de haren hier dus zonodig bij, vergeet ook de haren tussen de voetzolen niet!
  • Langharige rassen die nauwelijks verharen hebben vaak ook haren in de gehoorgang en zijn daardoor extra gevoelig voor oorproblemen. Wen je pup er dus aan dat je aan de binnenkant van zijn oren komt.
  • Jong geleerd is oud gedaan! Heb je een pup die als hij ouder is (misschien) naar de trimsalon zal moeten? Plan dan vast een kennismakingsafspraak! Vaak zijn deze gratis of tegen gereduceerd tarief, je pup went dan alvast aan het op de tafel staan en leert op die manier dat het niet eng is.

Zelf je hond onderhouden? Er worden regelmatig workshops gegeven waarin je leert hoe je de vacht van jouw hond het beste kan verzorgen.

Dé app voor het eerste jaar met jouw puppy!

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw puppy. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je pup. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Hier lees je meer over de Kwispelcoach
kwispelcoach app

Onderwerpen voor puppy’s van 16 weken

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.