tips en trick voor honden en katten

Waarom is spelen voor binnenkatten zo belangrijk?

29 augustus 2022

Sommige katten kunnen niet naar buiten of voelen zich niet aangetrokken door de buitenwereld. Daag je binnenkat wel regelmatig uit met een spelletje om hem fysiek en mentaal gezond te houden.

Waarom is spelen voor binnenkatten zo belangrijk?

Katten die naar buiten gaan, komen steeds andere omgevingen en obstakels tegen. Ook hebben zij vrij de ruimte om te bewegen. Natuurlijk kan niet iedere kat naar buiten en daarom is het verstandig om je binnenkat een zo’n natuurlijk mogelijk omgeving te bieden. Door verschillende spelletjes te spelen met je kat voorkom je overgewicht, daag je hem mentaal uit en voorkom je stress en verveling.

 

Wisselende speelomgevingen voor je binnenkat

Als je woonruimte het toelaat, kun je je kat het beste laten spelen in verschillende ruimtes. Zo geef je je kattenvriendje afwisseling en dient hij rekening te houden met wisselende obstakels in de omgeving. Vergeet die dure vaas niet op te bergen 😉 Zo houd je het spelen voor jullie allebei leuk en veilig.

 

Speel verschillende spelletjes

Bedenk regelmatig hoe je je kat op een nieuwe manier kunt uitdagen. Het ene spel is bijvoorbeeld meer gericht op bewegen en het andere op ontdekken. Pluche speeltjes zijn voor veel katten een succes en ook de speeltjes van tijd tot tijd afwisselen, houdt het spel extra interessant. Neem bijvoorbeeld eens per week een nieuwe kartonnen doos mee naar huis die je kat kan gebruiken als schuilplaats. Iedere doos brengt weer een nieuwe geurbeleving mee en geeft een nieuwe ervaring aan je kat.

 

Waarom is spelen voor binnenkatten belangrijk?

We noemden in de inleiding van dit artikel al wat redenen om extra te spelen met binnenkatten. Andere redenen zijn:

  • Stimuleren van het jachtinstinct dat iedere kat heeft;
  • Stress van je kat laten afglijden;
  • Mentaal en fysiek fit houden;
  • Samen spelen is goed voor jullie band als baasje en kat;
  • Ook oudere katten beleven vaak veel plezier aan spelletjes.

 

Tip om te ontdekken en te bewegen: het obstakelparcours

Als je zelf in huis bent, kun je ook een klein obstakelparcours uitzetten voor je binnenkat. Koop een leuke speeltunnel, zet houten speelblokjes neer en leg kussentjes neer op de grond. Verleid je kat om het parcours af te nemen door te lokken met een favoriet speeltje of daag uit met je stem of iets lekkers. Verander per keer de opstelling en voeg nieuwe elementen toe. Je kunt allerlei speelelementen aanschaffen bij de dierenspeciaalzaak of gebruikmaken van items in huis zoals een lege, liggende wasmand. Wees daarbij creatief, maak het niet te ingewikkeld en let op de veiligheid voor je kat.

 

Mobiele apps voor katten

Geestelijke uitdaging is ook erg belangrijk voor je kat. Er zijn zelfs verschillende mobiele apps die speciaal bedacht zijn voor katten die je kunt installeren op een tablet of (oude) mobiele telefoon. Laat je kat op virtuele muizen jagen of achter een laserlampje op het scherm aanjagen. Dit is niet alleen leuk als uitdaging voor je kat, maar vaak ook erg grappig om te zien. Let je wel op dat hij niet teveel tijd doorbrengt achter het scherm 😉 Berg de tablet of telefoon op als je zelf de ruimte verlaat.

Extra tips voor spelletjes voor binnenkatten

Poes zit in de vensterbank

  • Maak gebruik van de verschillende zintuigen van je kat
  • Overweeg de aanschaf van een voerpuzzel of voermatje voor extra hersenwerk
  • Kattenkruid, ook wel catnip, in speeltjes is vaak extra verleidelijk voor je kat
  • Controleer speeltjes regelmatig op beschadigingen
  • Verwijder gevaarlijke onderdelen van bestaande items in huis die je gaat gebruiken als speeltje

 

Hopelijk hebben we je extra ideeën gegeven om je binnenkat gezond te houden in de vorm van spel. Geniet van die heerlijke momenten samen en niks iets toch fijner als je kattenvriendje heerlijk in zijn vel zit?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.