tips en trick voor honden en katten

Welke invloed heeft voeding op urinewegproblemen bij katten?

1 september 2022

Ten minste 10% van de katten heeft last van urinewegproblemen. Heeft voeding hier invloed op én kan voeding juist helpen om deze problemen te voorkomen? In dit artikel kun je lezen welke invloed jij hierop zelf kunt uitoefenen!

Urineweg van de kat: zo werkt het

Tot de urinewegen behoren de blaas, urineleiders, urinebuis en de nieren. Urinewegen zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen en het reguleren van de vochtbalans in het lichaam. De nieren zijn de filters die de afvalstoffen uit het bloed filteren. Nieren kunnen alleen goed functioneren bij voldoende waterinname. Bij het filteren wordt precies de hoeveelheid water onttrokken om een juiste vocht/zoutbalans in het lichaam te hebben. De urine gaat daarna via de urineleiders naar de blaas. Als de blaas vol is verlaat de urine via de plasbuis het lichaam.

De plasbuis van katers is veel langer en smaller dan die van de poezen, waardoor urinewegproblemen vaker voorkomen bij katers en meestal ook moeilijker te behandelen zijn ten opzichte van poezen.

Urinewegproblemen bij katten

Filene Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) staat voor een reeks aandoeningen die te maken hebben met de blaas en lagere urinewegen bij katten. Minstens 10% van de katten heeft last van urinewegproblemen. Vaak gaat het hierbij om de vorming van kristallen en stenen in de urinewegen, wat veel pijnlijke kwalen bij je kattenvriendje kan veroorzaken. Twee voorbeelden hiervan zijn struvietstenen en blaasgruis.

Mogelijke oorzaken van urinewegproblemen bij katten

Naast genetische oorzaken van urinewegproblemen is de meest fysieke oorzaak van deze problemen vaak overgewicht en zeker ook obesitas van de kat. Katten die minder actief zijn, zoals bijvoorbeeld sommige indoor katten maar ook gesteriliseerde katten zijn hier extra gevoelig voor.

Wil je jouw kat graag op een gezond gewicht houden? Of moet jouw kat eigenlijk iets afvallen? Dan is de Smølke Sterilised zeer geschikt! De Sterilised bevat 20% minder vet, stimuleert een voldaan gevoel én ondersteunt het behoud van gezonde urinewegen.

Daarnaast is vochttekort nog een belangrijke oorzaak van urinewegproblemen. Wanneer een kat te weinig drinkt, wordt de urine geconcentreerder en neemt de kans op de ontwikkeling van gruis en stenen toe.

smolke sterilised 2kg verpakking

Invloed van voeding op urinewegproblemen

Voeding kan invloed hebben op de urineweggezondheid. Zo kan voeding een positieve invloed hebben door:

  1. overgewicht te voorkomen en ervoor te zorgen dat je kat niet teveel energie (voeding) binnenkrijgt, maar een gezond gewicht heeft
  2. een juiste ph-balans in het lijf te stimuleren door zoutinname te beperken. Dit kun je doen door de juiste voeding te kiezen waarbij er géén zout is toegevoegd (zoals bijvoorbeeld onze kattenvoedingen)
  3. zeer belangrijk: zorg voor voldoende vocht. Hieronder lees je meer over de werking van vocht voor de urineweggezondheid van je kat.

De urineweggezondheid van je kat ondersteunen

Wil jij de urineweggezondheid van je kat graag ondersteunen? Dan zit je goed bij onze brokken. Al onze brokken voor volwassen en senior katten ondersteunen het behoud van gezonde urinewegen. Deze brokken bevatten namelijk DL-Methionine. DL-Methionine verzuurt de urine, waardoor de kans op vorming van gruis afneemt.

Kittens beschikken van nature over een zuurder milieu in de urinewegen. Om deze reden is er dan ook geen DL-Methionine aan de kittenvoeding toegevoegd.

Wanneer je de brokjes combineert met onze Soft Paté zit je helemaal goed! Je zorgt er dan namelijk meteen voor dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt, wat weer goed is voor de nieren en urineweggezondheid!

smolke adult with fish 2kg verpakking

Vochttekort bij katten

Een groot probleem bij veel katten is dat zij doorgaans te weinig drinken en dit kan leiden tot urinewegproblemen. Katten zijn over het algemeen slechte drinkers. Dit komt omdat zij minder drinkreceptoren hebben dan bijvoorbeeld mensen. Normaal zit het meeste vocht in de prooidieren die ze vangen, maar omdat onze huiskat dit minder doet dan in het wild krijgen ze snel te weinig vocht binnen.

Het binnenkrijgen van voldoende vocht heeft een positieve invloed op de urineweggezondheid van je kat. Het stimuleert de filterfunctie van de nieren en het voorkomt het ophopen van afvalstoffen. Vocht is dus ook een zeer belangrijke, maar vaak vergeten, voedingsstof voor katten.

Doordat onze Soft Patés naast veel vlees of vis (minimaal 50%) ook veel vocht bevat, draagt het geven van de Soft Patés direct bij aan een gezonde vochtbalans voor jouw kat én de gezondheid van zijn urinewegen!

Bekijk hier onze Soft Patés
smolke kat soft pate turkey

Wil jij graag zelf ervaren wat onze voeding voor je kat kan doen?

Hier kun je meer informatie vinden over onze producten. Ook zijn we natuurlijk altijd bereikbaar voor persoonlijk advies!

Smølke Soft Patés verrijkt met superfoods

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.