tips en trick voor honden en katten

Zo houd je je hond koel in de zomer

30 augustus 2022

Je hondenmaatje mag mee op vakantie! Ga je naar een warme bestemming? Honden kunnen snel last krijgen van hitte en hebben alleen hun pootjes en kunnen hijgen om af te koelen. Jij kunt ze ook een beetje helpen en daarom hebben we een paar tips voor je om je hond koel te kunnen houden.

Schaduwdoek

Een schaduw doek is makkelijk mee te nemen en neemt vaak weinig ruimte in. Je kunt hem aan het huisje, tent of bomen bevestigen en zo heeft je hond altijd een plek om in de schaduw te kunnen liggen. Dat scheelt toch al weer een paar graden.

Koelmatten

Er bestaan ook speciale koelmatten voor honden. Sommige matten maak je koud met water, andere matten moet je voor gebruik even in de koeling leggen. Ook zijn er koelmatten die een speciale gel gebruiken, waardoor je geen koelkast of vriezer nodig hebt om de mat in het begin te koelen. Gemiddeld zorgt een koelmat voor een temperatuur die ongeveer 10 graden lager ligt dan de buitentemperatuur. Ideaal voor je hond om op te gaan liggen en zo goed af te kunnen koelen in het warme weer.

Vers drinkwater

Vers drinkwater

Een logische maar belangrijke tip: zorg voor vers drinkwater. Door de warmte zal hij gaan hijgen om hitte kwijt te raken. Maar om goed te kunnen hijgen heeft je hond vocht nodig. Je hond zal in de warmte daardoor extra behoefte hebben aan vers drinkwater. Zet het bakje water lekker in de schaduw, zodat het water niet teveel opwarmt door de zon.

Lekker laten rusten

Lekker laten rusten

Wanneer het warm is, vooral op het heetst van de dag, laat je hond dan vooral lekker rusten. Voorkom oververhitting. Wanneer je actief met je hond gaat spelen of je wilt je hond lekker laten bewegen doe dit dan in de ochtend en de avond.

Vachtverzorging in de hitte

Honden met een langere of hele dikke vacht kunnen wat meer moeite hebben met de hitte dan honden met een korte of dunnere vacht. Je kunt je hond helpen door je hond een zomercoupe bij een trimsalon te geven. Zij zijn ook de specialisten die je hond kunnen helpen aan een lekkere korte zomercoupe!

Meer weten over vachtverzorging? Ga dan hierheen.

Asfalt is hot hot hot…

Asfalt wordt ontzettend heet op de warme zomerdagen. Dit kan pijnlijk worden voor de voetzooltjes van  je hond. Ga je met je hond wandelen? Probeer ze dan zoveel mogelijk in het gras te laten lopen en vermijd het snel of lang lopen op asfalt.

Checklist

We hebben ook een checklist voor je samengesteld om handige en belangrijke dingen niet te vergeten wanneer je hondenmaatje mee op vakantie mag. De checklist vind je hier

Belangrijk

Gelukkig weten de meeste hondeneigenaren dit wel, maar beter te vaak benoemen dan te weinig: laat je hond nooit alleen in een auto, tent of caravan. De temperatuur loopt daar dusdanig hoger op dat het levensgevaarlijk is voor je hondenmaatje.

Leuke uitjes met je hond

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.