Voedingsvragen Kat

Hieronder vind je een lijst met de meest gestelde vragen rondom kattenvoeding. Klik op de vraag om de uitleg daarvan te bekijken.

Bekijk alle artikelen over dit onderwerp

 • Welk product is het meest geschikt voor een drachtige of zogende poes?

  Voor drachtige en zogende poezen adviseren wij Smølke Kitten. Dit product bevat behalve extra energie ook vitamines en mineralen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de ongeboren kittens en de melkproductie.

 • Vanaf welke leeftijd kan ik mijn nestje kittens aan vaste voeding laten wennen?

  Vanaf ongeveer 4 weken kan je de kittens geleidelijk aan vaste voeding laten wennen met Smølke Kitten. Door aan de brokjes een kleine hoeveelheid warm water toe te voegen zorg je ervoor dat deze zacht worden en makkelijk zijn op te nemen. De hoeveelheid water verminder je geleidelijk, de hoeveelheid brokjes voer je langzaam op. Als de kittens ongeveer 8 weken oud zijn eten ze de aangegeven hoeveelheid voeding en zouden ze hun nestje kunnen verlaten.

 • Mijn kitten kreeg bij de fokker een andere voeding. Kan ik hem direct overzetten op wat anders?

  Als een kitten zijn nestje net heeft verlaten, breekt voor hem een spannende en soms enigszins stressvolle periode aan. Verstandig is daarom het katje gedurende de eerste twee weken dat je hem in huis hebt de voeding te geven die hij bij zijn fokker ook kreeg. Daarna kan je hem geleidelijk overzetten op een ander product. Gedurende een periode van ongeveer twee weken meng je de oude voeding met het nieuwe product. Het aandeel “oud” verminder je geleidelijk; het aandeel “nieuw” voer je langzaam op. Op deze manier voorkom je eventuele overgangsproblemen. Vergeet niet je gratis Smølke Kittenpakket op te halen!

 • Wanneer is mijn kitten volgroeid en kan ik overgaan op Adult?

  Als een kat ongeveer 12 maanden oud is, is deze uitgegroeid en volwassen. Je kan dan geleidelijk overschakelen op Smølke Adult Chicken & Rice of Smølke Adult Fish & Rice.

 • Wat is het verschil tussen Smølke Adult Chicken & Rice en Smølke Adult Fish & Rice?

  Smølke Adult Chicken & Rice is samengesteld op basis van kip en rijst. Smølke Adult Fish & Rice is samengesteld op basis van vis en rijst. Beide producten zijn geschikt voor volwassen katten en bevatten alle voedingsstoffen die jouw kat dagelijks nodig heeft.

 • Waarom zijn er producten voor oudere en jongere katten?

  Jonge katten hebben een hogere energiebehoefte dan oudere en volwassen katten. Bovendien verschilt ook de behoefte aan vitamines en mineralen. Daarom zijn er producten voor jonge, volwassen en oudere katten.

 • Vanaf welke leeftijd moet ik overschakelen op Smølke Senior?

  Vanaf ongeveer 8 jaar kan je overschakelen op Smølke Senior.

 • Mijn kat is al wat ouder. Moet het eiwitgehalte in zijn voeding nu niet verlaagd worden?

  Voorheen werd gedacht dat een seniorenvoeding niet te veel eiwitten mocht bevatten. Dit om de nieren niet onnodig te belasten. Gegeven is dat het spijsverteringsstel van oudere katten minder efficiënt gaat werken (dus ook de nierwerking). Dit betekent nog niet dat een oudere kat per direct een nierpatiënt is. Actuele wetenschappelijke inzichten laten zien dat oudere katten juist behoefte hebben aan extra eiwitten die zorgen voor celopbouw en celherstel. Daarom bevat een goede seniorenvoeding tegenwoordig voldoende eiwitten. Belangrijk is dat de eiwitten die zijn gebruikt een hoge biologische waarde hebben en dus makkelijk zijn op te nemen door het lichaam. Een goede voeding voor oudere katten is Smølke Senior.

 • Hoe bepaalt een kat of een product lekker is?

  Om te kunnen bepalen of een kat iets lekker vindt, volgt het dier iedere keer hetzelfde ritueel. Allereerst wordt de geur van de voeding beoordeeld. Vervolgens worden de vorm en grootte van de brok onder de loep genomen en tenslotte de textuur en smaak van de voeding.

  De acceptatie van een voeding wordt door katten dus als eerste bepaald door de geur. Wanneer de voeding aantrekkelijk ruikt zal de kat over gaan tot het oppakken van de voeding. De vorm en grootte van de brokken spelen hierbij een belangrijke rol. Ook kunnen de vorm en grootte van de brok het kauwen bevorderen. Gebleken is dat sommige katten een voorkeur hebben voor een bepaald formaat en/of vorm.

  Zodra de brok zich in de mondholte bevindt, moet het dier er goed in kunnen bijten en de brok kunnen kauwen. Hierin speelt de textuur van de voeding dus een belangrijke rol. Hierbij worden de tanden en kiezen als het ware geborsteld en speelt de voeding een belangrijke rol bij het gezond houden van het gebit. In de mondholte bevinden zich de smaakpapillen en wordt de smaak van de voeding vastgesteld.

 • Is het wel goed om mijn kat iedere dag hetzelfde te voeren?

  Een kat heeft een andere smaakbeleving dan een mens. Goede voeding bevat alle voedingsstoffen die uw kat dagelijks nodig heeft. Het maag-darmstelsel van de kat stelt zich in op een bepaalde voeding. Als abrupt gewijzigd wordt van voeding kan dit leiden tot een verstoring van het spijsverteringsstelsel. Het kan hierdoor gebeuren dat de nieuwe voeding in eerste instantie niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Dit kan zelfs leiden tot braken en/of diarree. Als je overschakelt op een nieuw product is het daarom verstandig dit geleidelijk te doen. Gedurende een periode van ongeveer twee weken meng je de oude voeding met het nieuwe product. Het aandeel “oud” verminder je geleidelijk; het aandeel “nieuw” voer je langzaam op. Op deze manier voorkom je eventuele overgangsproblemen. Als je jouw kat eens extra wilt verwennen kan je het beste kiezen voor een verantwoord tussendoortje in de vorm van een speciale snack voor katten.

 • Is het slecht om regelmatig te wisselen van voeding?

  Het maag-darmstelsel van een kat stelt zich in op een bepaalde voeding. Indien abrupt veranderd wordt van voeding kan dit leiden tot een verstoring van het maag-darmstelsel. Dit kan zelfs leiden tot diarree of obstipatie. Daarom adviseren wij bij een overgang op een andere voeding om gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Zo kan de kat geleidelijk wennen aan het nieuwe product.

 • Hoeveel voeding moet mijn kat krijgen en mag ik eventueel afwijken van de gestelde richtlijn?

  Op basis van de energiewaarde van het product en de gemiddelde behoefte van de kat is de te voeren hoeveelheid voeding per dag berekend. Deze voedingsaanbevelingen vind je in de voedingstabel op de zijkant van de verpakking, in onze folder en op de productpagina’s op onze website. De gegeven hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde kat en kunnen per individu afwijken. De daadwerkelijk te voeren hoeveelheid voeding is onder meer afhankelijk van het geslacht, het seizoen en de lichaamsactiviteit van jouw kat.

 • Kan ik mijn kat, naast zijn voeding, iets extra’s geven?

  Als je jouw kat naast de dagelijkse maaltijd iets extra’s wilt geven is het verstandig om te kiezen voor een verantwoord tussendoortje in de vorm van speciale snacks voor katten. Deze snacks zijn afgestemd op de voedingsbehoefte van katten en verstoren de verteringsbalans over het algemeen niet.

 • Kan ik mijn katten gewone melk geven?

  Koemelk bevat lactose. Lactose is een stof die door katten niet makkelijk wordt verteerd. Sommige katten kunnen hierdoor last krijgen van diarree. Als je jouw kat melk wilt geven kunt het beste kiezen voor speciale kattenmelk. Deze melk bevat geen lactose.

 • Mijn kat moet afvallen. Hoe kan ik dat het beste doen?

  Het is niet verstandig om minder te gaan voeren. Je geeft hem dan niet alleen minder calorieën, maar ook minder essentiële vitamines en mineralen. Wij adviseren je daarom te kiezen voor Smølke Sterilised Smølke Sterilised bevat minder calorieën, maar wel voldoende vitamines en mineralen. Ook zijn er veelal extra voedingsvezels aan toegevoegd. Deze vezels zorgen ervoor dat je kat geen last heeft van een hongergevoel.

 • Mijn kat heeft last van blaasgruis. Is Smølke geschikt voor hem?

  Door de speciale samenstelling helpen onze Smølke producten blaasgruis te voorkomen bij gezonde katten. Voor katten die overgevoelig zijn voor blaasgruis adviseren wij een zogenaamd blaasgruisdieet. Je dierenarts kan je hierin adviseren.
   

 • Wat is een voedingsallergie?

  In het geval van een voedingsallergie reageert het immuunsysteem van de kat gevoelig op bepaalde bestanddelen in de voeding. Bekende symptomen zijn huidklachten (rode vlekjes, bultjes en/of ontstekingen) en jeuk. Veelal ontstaat de allergische reactie op dierlijke eiwitten, maar het kan ook zijn dat de kat gevoelig reageert op andere in de voeding aanwezige stoffen. Verstandig is over te schakelen op een hypoallergeen dieet. Je dierenarts kan je hierin adviseren.

 • Bevatten de Smølke producten antioxidanten?

  Onder invloed van licht, hitte, vocht, (zware) metalen en bacteriën ontstaat vetbederf. De dubbele bindingen van de onverzadigde vetzuren gaan kapot en er ontstaan vrije radicalen en peroxiden. De vrije radicalen en peroxiden vallen de celwanden aan zodat de cellen beschadigd raken. Dit heeft tot gevolg dat er allerlei aandoeningen kunnen ontstaan. Vetbederf vindt niet alleen plaats in het voer, maar ook in het lichaamsvet van mens en dier en het is een continue proces. Om dit proces zo veel mogelijk te reduceren, zijn er antioxidanten nodig. Antioxidanten binden namelijk de vrije radicalen en beschermen zo niet alleen de celmembranen maar ook de onverzadigde vetzuren.

  Smølke maakt alleen gebruik van natuurlijke antioxidanten zoals vitamine E en Rozemarijn en is dus vrij van chemische antioxidanten zoals BHA, BHT of Ethoxyquin!

 • Wat is taurine?

  Taurine is een aminozuur dat bijdraagt aan een goed zichtvermogen en een gezond hart- en bloedvatenstelsel. In tegenstelling tot honden kunnen katten taurine zelf niet opbouwen uit andere in de voeding aanwezige aminozuren. Daarom is het belangrijk dat de kat met zijn voeding voldoende taurine binnenkrijgt. Alle Smølke producten bevatten voldoende taurine.
   

 • Hoe lang kan ik een aangebroken verpakking bewaren en hoe kan ik de voeding het beste bewaren?

  De gesloten verpakkingen zijn tot ongeveer 18 maanden na productie houdbaar. De houdbaarheidsdatum is op de verpakking weergegeven. Als de verpakking geopend is kan er verse zuurstof bij de brokken waardoor de smaak en geur langzaam achteruit gaan. Er is geen precieze periode aan te geven hoe lang de voeding te bewaren is. Dit is afhankelijk van de bewaaromstandigheden waarbij temperatuur, vochtigheid, zuurstof en licht een rol spelen. Het beste is om de verpakking koel, droog en donker te bewaren. Om de voeding in de verpakking zo lang mogelijk vers te houden kan steeds een voorraadje voor enkele dagen tot een week uit de verpakking in bijvoorbeeld een bewaarblik worden gedaan. De grote verpakking wordt dan slechts één of twee keer per week geopend zodat er niet te vaak nieuwe/verse zuurstof bij de brokken komt. Vergeet niet het bewaarblik regelmatig schoon te maken. Achtergebleven restjes bevorderen het bederf van het product.

 • Hoe kan het dat de brokjes uit de ene verpakking er soms iets anders uitzien dan de brokjes uit een andere verpakking?

  Onze producten zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Hierdoor kunnen de vorm, de kleur en de structuur per productiecharge licht afwijken. Dit heeft echter geen invloed op de samenstelling en werking van het product.

 • Waarom is er zo’n groot prijsverschil tussen voedingen van verschillende merken?

  In folders en op verpakkingen staan de percentages eiwit, vet en ruwe celstof weergegeven. Bij een vergelijking van voeders moet je echter rekening houden met de kwaliteit van de verwerkte ingrediënten (dit is vaak niet af te lezen van een verpakking) , de percentages en in welke vorm de ingrediënten zijn verwerkt. Hoe hoger de kwaliteit hoe beter de vertering en opname van de voeding. Door de hogere verteerbaarheid en goede opname hebben honden van een hogere kwaliteit voeding ook minder nodig. Daarnaast zit er ook nog verschil in een basisvoeding en voeding die extra voordelen biedt door het toevoegen van bijvoorbeeld blaasgruis- of tandplakvoorkomende ingrediënten. Het duurste voer is niet automatisch ook het beste voer. Bij veel voeders gaat bijvoorbeeld een groot deel van de kosten in de marketing in plaats van in de voeding. Een goede kwaliteit voeding heeft echter wel een bepaalde minimale prijs.