Je kitten wordt volwassen

Wanneer je kitten nog niet zindelijk is of wanneer hij constant je hele huis overhoop haalt zal je misschien wensen dat hij snel volwassen wordt. De schattige kittentijd is echter voorbij voordat je het weet!

Verandering

Een kitten groeit snel en veranderd daarbij zowel lichamelijk als geestelijk. Na een maand of twee heeft een kitten pas zijn uiteindelijke vachtkleur en vanaf de eerste rui zal je zien dat je kitten gaat glanzen. Wist je dat de uiteindelijke oogkleur van een kat pas na 9 maanden zeker is?

Vanaf een maand of drie zullen kittens hun kracht gaan meten met anderen andere katten. Op dat moment vind je jouw nieuwe huisgenootje waarschijnlijk al vrij druk, echter zijn kittens over het algemeen het drukst op een leeftijd tussen de 4 en de 11 maanden. Natuurlijk verschilt dit per kat en of ze in die periode worden geholpen of niet.

Pubertijd

De puberteit kan bij sommige katten al beginnen rond de 4 maanden, echter zijn sommige katten er pas maanden later aan toe. Wanneer jouw kitten gaat puberen hangt samen met onder meer het ras en het jaargetijde. In deze periode zal je kitten seksueel actief worden en zijn grenzen gaan verkennen. De katers kunnen gaan sproeien om hun territorium af te bakenen en de poesen worden krols. Met één tot anderhalf jaar is je kitten volwassen.
 

Voeding

Zolang je kitten nog in de groei is kan je hem het beste Smølke kittenvoeding blijven geven. Deze bevat namelijk extra voedingsstoffen en is daardoor precies afgestemd op kittens in de groei. In sommige gevallen kan het aan te raden zijn om iets eerder over te stappen op een volwassen voeding. Bijvoorbeeld wanneer je kitten is geholpen en last heeft van overgewicht en minder voeren niet helpt. Kies dan liever niet direct voor een Weight Control variant maar stap eerst over op een standaard voeding voor volwassen katten zoals Smølke Adult Chicken & Rice of Smølke Adult Fish & Rice. Wanneer je de dagelijkse hoeveelheid voeding afweegt en deze verdeelt over meerdere keren per dag zal je kat niet snel overgewicht ontwikkelen.

Meer leuke onderwerpen voor kittens van 10 maanden: