Overal haren!

De meest gehoorde klacht van katteneigenaren, als ze dan toch iets moeten noemen, is waarschijnlijk verharen. De ene kat lijkt het hele jaar bergen te verharen en de ander verhaart twee keer per jaar slechts minimaal. Waar ligt het aan en wat kan je doen? 

Ruiperiode

Over het algemeen kennen katten twee ruiperiodes, namelijk in de lente en in de herfst. Er zijn echter ook katten die het hele jaar door meer lijken te verharen dan normaal. Oorzaken hiervan kunnen zijn erfelijkheid, het weer, de voeding, het klimaat in huis en de vachtverzorging.

Wat kun je doen?

Zorg er in ieder geval voor dat je jouw kat niet te vaak en te veel borstelt. Natuurlijk moet je die losse haren verwijderen, maar door je kat te borstelen stimuleer je ook de aanmaak van nieuwe haren.

Het beste is om je kat dan ook niet meer dan 1x per twee weken even extra goed te borstelen met een geschikt borstel speciaal voor het verwijderen van overtollig haar. In de ruiperiode mag dit uiteraard vaker. Daarnaast zou je eens kunnen kijken naar de slaapplaats van je kat, wanneer deze naast of boven de verwarming is zou je deze het beste kunnen verplaatsen. Wanneer je kat dit toestaat natuurlijk… Warmte zorgt niet alleen voor extra verharen wanneer dit niet nodig is, maar ook voor een droge huid.

Voeding

Voeding heeft een grote invloed op de vacht van de kat. Speciale omega 3 en 6 vetzuren in de juiste verhouding verbeteren de huid en vacht. Smølke bevat daarom omega 3 en 6 uit onder andere duurzaam gevangen MSC-vis en biotine voor gezonde en glanzende kattenvacht!

Tips

  • Je kat eens goed wassen met speciale kattenshampoo helpt ook om de overtollige haren te verwijderen tijdens de ruiperiode. Doe dit echter alleen als je kat water niet vervelend vindt!
  • Bij katten met een droge huid zou je kunnen kijken hoe het staat met de luchtvochtigheidsgraad. Mocht deze in huis onder de 40% komen probeer deze dan te verhogen door bijvoorbeeld een bak water op de radiator te laten verdampen.
  • Speciaal voor katten met een droge of gevoelige huid zijn er huidverzorgingsdruppels te koop die de huid voeden (soort 'bodylotion' voor de kat). Dit zijn pipetjes voor in de nek en zijn ook aan te raden voor katten met een allergie.
  • Bij ernstig verharen kan je er ook aan denken je kat eens langs te brengen bij een speciale trimsalon voor katten, zij helpen hem dan in één keer van (bijna) al zijn losse haren af.
  • Veel wisselen in voeding, of voeding van mindere kwaliteit, kan ook zorgen voor extra verharen. Probeer je kat eens een tijdje dezelfde voeding te geven (wanneer je dit nog niet doet) om te kijken of het in het geval van jouw kat verschil maakt.
Vachtverzorging van je kat

Vachtverzorging van je kat

Wil je meer weten over de vachtverzorging van je kat? Lees dan dit artikel

Bekijk meer onderwerpen voor je kitten van 11 maanden!