Kattentaal: wat bedoelt mijn kat?

Miauw, prrr… kattentaal! Katten communiceren anders dan wij. Zo maken katten minder gebruik van geluid en meer van lichaamstaal. Daarbij heeft elke kat ook nog eens zijn eigen manieren om jou te laten weten dan het bijvoorbeeld etenstijd is. Waar kan je op letten om jouw kitten nog beter te begrijpen?

Miauwen

Al in het nest maken kittens gebruik van een zacht, hoog en kort ‘mieuw’. Hiermee geven ze aan hun mams aan dat ze honger hebben. Daarnaast is er nog de ‘standaard’ miauw; Hallo! Ik wil graag aandacht! Ook zal je het snel genoeg door hebben wanneer katten ruzie hebben, de vriendelijke  ‘miauw’ verandert dan in een hoop geblaas, gesis en gekrijs. Ook in de paartijd kennen katten een ander geluid; namelijk het krolse miauwen van de poes of de roep van de katers.

Spinnen

Spinnen wordt over het algemeen gezien als het meest prettige geluid van een kat. Het geeft in de meeste gevallen aan dat een kat tevreden is. Echter kan het ook een kalmerend signaal zijn naar andere katten in de omgeving. Maar wist je dat katten ook spinnen als ze ziek zijn of pijn hebben?

Ogen

Katten zijn ook meesters in het communiceren via hun ogen. Zo zal je aan je kitten snel zien of hij op zijn gemak is of niet door naar zijn ogen te kijken. Vergrootte pupillen wijzen namelijk vaak op angst of stress, al kan het ook zijn dat je kat iets ziet dat hij heel lekker of interessant vindt.

Ook zal je kitten communiceren met behulp van zijn oogleden. Door deze meer of minder te sluiten of zelfs te knipogen kan je zien of hij op zijn gemak is of juist niet. Wij kijken graag, logisch natuurlijk, naar onze katten. Echter is het recht aanstaren bij de meeste dieren een teken van agressie. Bij onzekere of onbekende katten is het daarom aan te raden om deze niet recht aan te staren maar kort aan te kijken en kort te knipogen met beide ogen tegelijk. Wanneer je daarna je hoofd afwend geef je de kat aan dat je niets kwaads in de zin hebt. Je zal zien dat de meeste katten dit gebaar beantwoorden!

Lichaamshouding

Je kitten communiceert naast taal en met zijn ogen ook met de rest van zijn lichaam, denk hierbij bijvoorbeeld aan zijn oren en zijn staart. In de afbeeldingen hieronder kan je goed zien wat je kitten jouw probeert te vertellen met de houding van zijn staart. Zo wijst zwiepen bijvoorbeeld op onrust en een rechte staart met een knikje op een vrolijke begroeting!

Meer leuke onderwerpen voor kittens van 7 maanden: