Je puppy in de puberteit

Je pup groeit zo snel, maar wanneer is hij volwassen en wat verandert er dan? En puppy puberteit, bestaat dat?  Lees alles over deze overgang van een pup en bekijk de tips. 

Volwassen worden

Zolang je pup nog niet zindelijk is of nog niet alleen thuis kan blijven zal je waarschijnlijk wensen dat hij snel groter wordt. De puppytijd is echter voorbij voordat je het weet!

Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden. Hele grote rassen ‘zwaren’ zelfs na de 18 maanden nog verder uit.

Puberteit bij je hond

Uitgegroeid zijn wil echter niet zeggen dat je pup ook emotioneel volwassen is. De puberteit begint bij honden gemiddeld rond de 6-7 maanden en kan enkele maanden aanhouden, maar bij sommige honden ook enkele jaren. Hier is dus helaas geen vastgestelde periode voor en je zal dit moeten vaststellen aan de hand van het gedrag van je pup.

Wat gebeurt er in de pubertijd

In de pubertijd leert een pup zelf beslissingen te maken op basis van eigen inzichten. Dit wordt vaak als vervelend en opstandig gedrag beschouwt maar is volledig normaal. Ook honden staan net als mensen in de puberteit onder invloed van een verhoogde dosis hormonen. Hierbij denken ze op het ene moment rationeel na en op het andere moment totaal niet. Je zult ook merken dat ze ineens wat minder goed naar de commando's luisteren als voorheen. Dit komt door de schommeling van hormonen en ook omdat sommige honden hoger in de rangorde proberen te komen. Reken je pup dit niet te sterk aan, net als pubers weten ze vaak niet waarom ze iets doen en doen ze het zeker niet om hun baas te pesten. Boos worden heeft dan ook vaak geen enkele zin (ondanks dat het frustratie oplevert want ‘hij weet het heus wel’). Consequent blijven is het sleutelwoord. 

Hoe ga je er mee om?

Maak de dingen niet te moeilijk voor je pup, wees duidelijk en consequent zonder boos te worden wanneer hij een keer niet doet wat jij wil. Probeer te begrijpen dat hij onder invloed van al die hormonen niet altijd rationeel kan nadenken en soms verkeerde beslissingen maakt. Ga met de training gewoon weer een stapje terug tot waar hij het weer begrijpt: wees consequent, realistisch, houd de trainingssessies kort en blijf zelf kalm.

Ga ook regelmatig lekker met hem naar het bos, strand of heide en geef hem de mogelijkheid zijn energie kwijt te kunnen en te leren hoe het sociaal met andere honden omgaat ondanks de verhoogde dosis hormonen.

De puberteit bij je pup zal mogelijk voor de nodig frustratie zorgen, maar wees niet bang; het komt goed!