Pup moet alleen thuis blijven

Alleen zijn is voor je pup heel onnatuurlijk. Honden zijn immers roedeldieren en totdat je pup bij jou in huis kwam is hij nog nooit echt alleen geweest. Het zorgt dus voor een pup voor stress wanneer hij alleen wordt gelaten zonder dat dit rustig wordt opgebouwd. Wanneer je dit in het begin niet goed aanpakt, kan het zelfs leiden tot verlatingsangst op latere leeftijd.

Hoe pak je het aan?

Belangrijk is om meteen te beginnen zodra je de pup in huis hebt. Zodra hij moe is na het eten of spelen pak je hem op en leg je hem in de bench. Wanneer hij slaapt leg je wat lekkers te kluiven naast je pup en loop je even weg. Zodra hij wakker wordt vindt hij het lekkers en wordt hij dus afgeleid van het feit dat hij alleen is. Wanneer hij bezig is met het lekkers loop je vrolijk de kamer in en doe je het deurtje van de bench weer open.

Wanneer je dit regelmatig hebt geoefend en je pup vindt het prima, dan kan je tijd die je uit de kamer blijft gaan opbouwen. Doe dit niet met minuten maar eerder met seconden per keer. Merk je dat je pup onrustig wordt of zelfs gaat piepen dan ben je te snel gegaan en doe je weer een stapje terug.

Echt alleen thuisblijven

Wanneer bovenstaande goed gaat probeer je eens of je even echt weg kan gaan, dus bijvoorbeeld even 5 minuten naar de buurvrouw. Negeer je pup het laatste kwartier voor je weggaat zodat de overgang van veel aandacht en opwinding naar alleen blijven niet te groot is. Zet de tv of radio aan en geef je pup wat te doen, bijvoorbeeld een gevuld kauwspeeltje zoals een Kong of Sumo. Zorg ervoor dat het ritueel voordat je het huis uit gaat altijd hetzelfde is en dat je niet gehaast bent. Je pup voelt dit immers. Tip: film je pup eens met je film- of fotocamera om te zien wat hij doet als jij weg bent. Misschien is hij wel helemaal niet zo rustig als jij denkt! Verlatingsangst voorkomen is beter dan genezen.

Verlatingsangst

Het kan zijn dat je te snel bent gegaan of dat je pup iets vervelends heeft meegemaakt toen je er niet was. Dit kan zorgen voor verlatingsangst: je pup is dan bang om alleen te zijn en ondervindt stress wanneer dit hem toch overkomt. Verlatingsangst ontstaat vaak mede door een te hechte band met de eigenaar. Zorg dat je pup je niet overal in huis kan volgen en leer hem dat hij ook af en toe alleen kan zijn in een andere ruimte dan jij. Wanneer je pup al verlatingsangst heeft ontwikkeld is het van belang om weer helemaal opnieuw te beginnen met het aanleren van alleen zijn. Tijdens deze periode mag je pup niet alleen worden gelaten als hij daar nog niet aan toe is. Vraag eventueel een gedragstherapeut om hulp! Ook kan deze online puppycursus je helpen bij het leren alleen te zijn van je puppy!