Pup moet alleen thuis blijven

Alleen zijn is voor je pup heel onnatuurlijk. Honden zijn immers roedeldieren en totdat je pup bij jou in huis kwam is hij nog nooit echt alleen geweest. Het zorgt dus voor een pup voor stress wanneer hij alleen wordt gelaten zonder dat dit rustig wordt opgebouwd. Wanneer je dit in het begin niet goed aanpakt, kan het zelfs leiden tot verlatingsangst op latere leeftijd.

Hoe pak je het aan?

Belangrijk is om meteen te beginnen zodra je de pup in huis hebt. Zodra hij moe is na het eten of spelen pak je hem op en leg je hem in de bench. Wanneer hij slaapt leg je wat lekkers te kluiven naast je pup en loop je even weg. Zodra hij wakker wordt vindt hij het lekkers en wordt hij dus afgeleid van het feit dat hij alleen is. Wanneer hij bezig is met het lekkers loop je vrolijk de kamer in en doe je het deurtje van de bench weer open.

Wanneer je dit regelmatig hebt geoefend en je pup vindt het prima, dan kan je tijd die je uit de kamer blijft gaan opbouwen. Doe dit niet met minuten maar eerder met seconden per keer. Merk je dat je pup onrustig wordt of zelfs gaat piepen dan ben je te snel gegaan en doe je weer een stapje terug.

Echt alleen thuisblijven

Wanneer bovenstaande goed gaat probeer je eens of je even echt weg kan gaan, dus bijvoorbeeld even 5 minuten naar de buurvrouw. Ga je niet anders gedragen dan normaal. Zet de tv of radio aan en geef je pup wat te doen, bijvoorbeeld een gevuld kauwspeeltje zoals een Kong of Sumo. Zorg ervoor dat je niet gehaast bent en gewoon ontspannen een kopje koffie bij de buren gaat drinken. Je pup voelt het aan wanneer jij relaxed bent en andersom ook wanneer je dit niet bent.

Wanneer dit goed gaat bouw je dit soort uitstapjes steeds verder uit, totdat het voor je pup normaal is geworden dat je af en toe even weg bent.

Tip: film je pup eens met je film- of fotocamera om te zien wat hij doet als jij weg bent. Is hij er rustig onder? Of is hij misschien minder rustig dan je denkt? Door het filmen kom je te weten hoe je hond zich voelt op het moment dat hij alleen thuis is en op die manier kun je het alleen thuis blijven in goede banen leiden en verlatingsangst voorkomen.

 

Piepen of blaffen

Sommige pups beginnen te piepen in de bench. Zorg er uiteraard voor dat je hond gewend is aan de bench voordat je met deze training begint. Meer over benchtraining lees je hier.

In het begin moet de tijd die je pup alleen is heel kort zijn. Bij wijze van een paar seconden uit het zicht van je pup. Op deze manier kun je hem er rustig aan laten wennen en hoeft je hond niet meteen lang in de bench te zitten. Vaak voorkom je dan ook dat je hond gaat piepen of blaffen.

Merk je toch dat hij aan het piepen of blaffen is? Haal hem op dat moment niet uit de bench. Op het moment dat je hem dan uit de bench zou halen leert hij dat piepen of blaffen ervoor zorgt dat hij eruit mag. In plaats daarvan mag je hond uit de bench zodra hij stil is. Zorg er in het begin voor dat zodra hij bij wijze van drie seconden stil is hij eruit mag. Deze tijd kun je langzaam opbouwen. Wanneer je namelijk in het begin verwacht dat hij na het piepen eerst een aantal minuten stil moet zijn voor je hem eruit haalt, is de kans groot dat je je kans om hem te belonen mist en hij weer opnieuw gaat piepen. Zo kun je hem niet leren om rustig te blijven in de bench. Begin dus ook met kleine stapjes.

Verlatingsangst

Het kan zijn dat je te snel bent gegaan of dat je pup iets vervelends heeft meegemaakt toen je er niet was. Dit kan zorgen voor verlatingsangst: je pup is dan bang om alleen te zijn en ondervindt stress wanneer dit hem toch overkomt. Verlatingsangst ontstaat vaak mede door een te hechte band met de eigenaar. Zorg dat je pup je niet overal in huis kan volgen en leer hem dat hij ook af en toe alleen kan zijn in een andere ruimte dan jij. Wanneer je pup al verlatingsangst heeft ontwikkeld is het van belang om weer helemaal opnieuw te beginnen met het aanleren van alleen zijn. Tijdens deze periode kun je je pup beter niet alleen laten als hij daar nog niet aan toe is. Vraag eventueel een gedragstherapeut om hulp.

Meer onderwerpen voor jouw pup van 10 weken: