tips en trick voor honden en katten

Pup alleen thuis leren te blijven

30 augustus 2022

Alleen zijn is voor je pup heel onnatuurlijk. Honden zijn roedeldieren en totdat je pup bij jou in huis kwam is hij nog nooit echt alleen geweest. Het zorgt dus voor een pup voor stress wanneer hij alleen wordt gelaten zonder dat dit rustig wordt opgebouwd. Wanneer je dit in het begin niet goed aanpakt, kan het zelfs leiden tot verlatingsangst op latere leeftijd. Hoe kun je dan je pup alleen thuis leren te blijven?

Hoe pak je het aan en hoe kun je je pup leren alleen thuis te blijven?

Belangrijk is om meteen te beginnen zodra je de pup in huis hebt. Zorg dat hij een fijne eigen plek heeft, zoals een mand of hondenkussen. Wanneer hij slaapt leg je wat lekkers te kluiven naast je pup en loop je even weg. Zodra hij wakker wordt vindt hij het lekkers en wordt hij dus afgeleid van het feit dat hij alleen is. Wanneer hij bezig is met het lekkers loop je weer in het zicht van je hond, zonder verder iets bijzonders te doen. Wanneer jij gewoon je ding doet, een beetje rommelt in de kamer of gewoon rustig op de bank gaat zitten merkt je pup ook dat er niets aan de hand is. Alles is tenslotte normaal. Dit kun je gaan uitbouwen door dit te oefenen wanneer je pup wakker is.

Wanneer je dit regelmatig hebt geoefend en je pup vindt het prima, dan kan je tijd die je uit de kamer blijft gaan opbouwen. Doe dit niet met minuten maar eerder met seconden per keer. Merk je dat je pup onrustig wordt of zelfs gaat piepen dan ben je te snel gegaan en doe je weer een stapje terug. Je hoeft niet bang te zijn dat je hond nu iets slechts leert. Sterker nog, je geeft hem het vertrouwen dat je er bent én ook altijd weer terugkomt. Dit vertrouwen is belangrijk om je hond te leren dat je steeds iets langer uit het zicht of weg kunt zijn. Hoe meer vertrouwen hij gaat krijgen in het feit dat je altijd weer terug komt, des te beter kan je hond gaan leren om even alleen te zijn.

Je pup leren alleen thuis te blijven

Wanneer bovenstaande goed gaat probeer je eens of je even echt weg kan gaan, dus bijvoorbeeld even 5 minuten naar de buurvrouw. Ga je niet anders gedragen dan normaal. Zet de tv of radio aan en geef je pup wat te doen, bijvoorbeeld een gevuld kauwspeeltje zoals een Kong of Sumo. Zorg ervoor dat je niet gehaast bent en gewoon ontspannen een kopje koffie bij de buren gaat drinken. Je pup voelt het aan wanneer jij relaxed bent en andersom ook wanneer je dit niet bent.

Wanneer dit goed gaat bouw je dit soort uitstapjes steeds verder uit, totdat het voor je pup normaal is geworden dat je af en toe even weg bent.

Tip

Film je pup eens met je film- of fotocamera om te zien wat hij doet als jij weg bent. Is hij er rustig onder? Of is hij misschien minder rustig dan je denkt? Door het filmen kom je te weten hoe je hond zich voelt op het moment dat hij alleen thuis is en op die manier kun je het alleen thuis blijven in goede banen leiden en verlatingsangst voorkomen.

Verlatingsangst

Het kan zijn dat je te snel bent gegaan of dat je pup iets vervelends heeft meegemaakt toen je er niet was. Dit kan zorgen voor verlatingsangst: je pup is dan bang om alleen te zijn en ondervindt stress wanneer dit hem toch overkomt. Verlatingsangst ontstaat vaak mede door een te hechte band met de eigenaar. Zorg dat je pup je niet overal in huis kan volgen en leer hem dat hij ook af en toe alleen kan zijn in een andere ruimte dan jij. Wanneer je pup al verlatingsangst heeft ontwikkeld is het van belang om weer helemaal opnieuw te beginnen met het aanleren van alleen zijn. Tijdens deze periode kun je je pup beter niet alleen laten als hij daar nog niet aan toe is. Vraag eventueel een gedragstherapeut om hulp.

Tip

Een Kong kan handig zijn bij het leren even alleen te blijven. In de Kong kun je namelijk lekkere gezonde snoepjes verstoppen of een beetje van een Vers Gestoomde Maaltijd instoppen. Zo is je pup druk bezig met iets leuks terwijl jij niet in de buurt bent. Je hond krijgt mee dat jij er niet bent, maar hij ervaart het niet als vervelend. Dit bouw je gedurende de tijd steeds iets meer af, zodat hij geleidelijk eraan went dat het geen probleem is om even alleen te zijn.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.