tips en trick voor honden en katten

Alleen thuis blijven

30 augustus 2022

Klagen jouw buren regelmatig over je blaffende hond als je niet thuis bent? Of neemt je hond je bankstel onder handen als je boodschappen aan het doen bent? Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je hond verlatingsangst heeft of niet alleen thuis kan zijn. Dit is niet alleen voor jou of voor je buren vervelend maar is vaak ook erg stressvol voor je hond! Alleen thuis blijven is voor veel honden lastig.

Waarom wil je hond niet alleen thuis blijven?

Honden zijn groepsdieren en zijn van nature niet gewend om alleen te zijn. Wanneer een pup in een gezin geplaatst wordt zal hij in het begin veel aandacht krijgen en bijna niet alleen zijn. Als dit dan ineens wel gebeurt kan hij erg van slag raken. Het is dus belangrijk om hond langzaam aan het alleen thuis blijven te laten wennen. Wanneer je hond niet veel alleen thuis hoeft te blijven is dat natuurlijk nog fijner.

Franse Bulldog puppy

Is je hond te afhankelijk?

Het kan ook zijn dat je hond niet alleen wil blijven omdat hij te afhankelijk van je is. Wanneer je hond je altijd volgt in huis, tegen je aan op de bank ligt en eigenlijk nooit van je zijde wijkt zou dit de reden kunnen zijn dat de hond niet alleen thuis wil zijn. Hij is zo gewend aan je aanwezigheid dat de overgang naar alleen zijn te groot is.

Is je hond te afhankelijk?

Hier kun je aan werken door je hond dingen te doen geven waar hij zich mee kan vermaken, zodat hij langzaam aan minder aandacht van jou nodig heeft. Denk aan een hondenpuzzel, speurspel of vul een Kong met iets lekkers waar hij even zoet mee is. Hij krijgt zo meer zelfvertrouwen en wordt wat minder afhankelijk van je. Laat de hond je niet altijd volgen, geef je hond niet altijd aandacht als hij hierom vraagt en laat hem niet altijd bij je liggen. Dit is niet zielig voor je hond want je de hond heeft er uiteindelijk meer baat bij om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Verveling

Wanneer de hond zich verveelt in jouw afwezigheid kan hij dingen gaan slopen. Zeker wanneer de hond voor langere tijd alleen thuis is, kan verveling op de loer liggen.

Verveling

Je kunt er voor zorgen dat je hond moe is voordat je weggaat. Hij zal dan sneller gaan rusten. Welke activiteiten hiervoor geschikt zijn kun je lezen in het hoofdstuk over spelen. Doe dit niet vlak voordat je weggaat. De overgang van veel aandacht naar geen aandacht is dan te groot voor de hond.

Slopen kan voorkomen worden door de hond meer bezig te laten zijn wanneer hij alleen is. Vul bijvoorbeeld een KONG met wat lekkers, of geef je hond een flostouw of een activity bal. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt hiernaar vragen in de dierenspeciaalzaak. De hond is hier een tijd mee bezig en verveelt zich dus minder snel.

Wat is te lang?

Hoe lang een hond alleen thuis kan zijn is afhankelijk per hond. Het advies is om je hond niet langer dan vijf uur op een dag alleen te laten. Ben je toch langer weg van huis? Vraag dan een buurvrouw of kennis om tussendoor even de hond uit te laten of huur een hondenuitlaatservice in die voor een nodige onderbreking zorgt gedurende de dag.

Ken jij de lichaamstaal van je hond?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.