tips en trick voor honden en katten

Lichaamstaal van je hond

31 augustus 2022

Honden communiceren anders dan wij. Wat willen ze nu eigenlijk zeggen? Voor jou is het heel prettig als je pup snapt wat jij van hem wil. Andersom geldt dit natuurlijk net zo! Alleen kan je pup niet praten en zal hij dit jou dus duidelijk moeten maken met behulp van lichaamstaal.

Sommige houdingen en gedragingen zijn heel gemakkelijk te begrijpen zoals extreme angst of blijdschap. Anderen kunnen nog best lastig zijn. Wist je bijvoorbeeld dat gapen meestal betekent dat je hond stress heeft op dat moment? En dat als hij zijn bek likt hij geen honger heeft maar ook gespannen is, en probeert aan te geven aan jou of aan de andere hond dat hij geen kwaad in de zin heeft? Deze signalen worden ook wel ‘kalmerende signalen’ genoemd en gebruiken honden om onderling te communiceren.

Hoe herken je signalen?

Let maar eens op je pup of op de andere hond die je in het bos tegenkomt: gaat hij liggen, verstijft hij en staart hij de andere hond aan (‘fixeren’) of draait hij zich juist af en gaat hij bijvoorbeeld snuffelen?Belangrijk is dat je honden die op dat moment bezig zijn met ‘communiceren’ niet stoort tenzij het niet anders kan. Ga je hond dus liever niet aaien, oppakken of wegtrekken als je een andere hond nadert maar laat hem zijn lichaamstaal gebruiken.

Hieronder zie je een overzicht van verschillende gedragingen en hun betekenis. Natuurlijk klopt niet dit niet in alle gevallen; je pup zal zich immers ook krabben als hij jeuk heeft of zich uitschudden als hij nat is. Maar je zal zien dat de meeste, afhankelijk van de situatie, bij jouw pup zeker kloppen!

De taal van je maatje

Hondentaal

Onderwerpen voor puppy’s van 7 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.