tips en trick voor honden en katten

Kinderen en honden

30 augustus 2022

Kinderen die een hond hebben ontwikkelen zich volgens onderzoek beter omdat ze met een hond een emotionele band aan kunnen gaan. Wel worden er jaarlijks ook kinderen gebeten door (hun eigen) honden. Waar gaat het fout?

Een hond ziet een kind niet als iemand naar wie hij hoeft te luisteren. Kinderen zijn vaak impulsief en onvoorspelbaar, anders dan volwassenen. Vele honden zullen echter wel luisteren als er volwassenen bij zijn, dit hoeft echter niet automatisch te betekenen dat ze dit ook doen als ze alleen zijn met de kinderen. De kans is dan groot dat de hond er op een gegeven moment genoeg van heeft en zijn eigen zaakjes gaat regelen. Dit kan voor frustratie zorgen bij het kind die vaak alsnog zijn wil zal proberen op te leggen aan de hond, hij of zij ziet immers dat het bij zijn of haar ouders wel werkt!

Probeer deze situaties dus te voorkomen en leg kinderen uit wat ze wel en niet kunnen en mogen met de hond. Laat de hond in zijn waarde en zorg dat hij door de kinderen niet wordt gezien als een levend stuk speelgoed die te allen tijde alles maar over zich heen hoeft te laten komen.

Husky puppy en kindje

Belangrijke tips voor je kind

  • Geef de hond alleen aandacht als hij zelf naar jou toekomt
  • Laat hem met rust als hij op zijn plaats ligt en/of ligt te slapen, een hond heeft een veilige plek nodig waar hij weet dat hij niet gestoord zal worden.
  • Spelen met de hond doe je alleen onder begeleiding
  • Aai de hond alleen op een manier die de hond prettig vind. Omhels hem dus niet en pak kleine hondjes niet op. Ook vinden honden het meestal niet fijn als je aan de staart, oren en poten komt.

Verstandig is het om je van te voren te verdiepen in de lichaamstaal van je hond zodat je ook de subtiele hints snapt wanneer je hond iets niet op prijs stelt. Meer over lichaamstaal lees je in dit artikel.

Onderwerpen voor puppy’s van 7 maanden

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.