tips en trick voor honden en katten

Apport

31 augustus 2022

Apporteren alleen voor honden? Echt niet! Ook jouw kitten kan leren apporteren. Hoe je dit aanleert lees je in dit artikel.

Hoe begin je?

Zorg dat je weet wat je kitten fijn vind om in de bek te pakken. Is dit een bepaald speelmuisje of een propje papier of aluminium folie? Daarnaast heb je iets nodig wat je kitten heel lekker vindt, dit kunnen kattensnoepjes of sticks zijn, of kleine stukjes (honden)worst.

En dan?

Wanneer je wil beginnen met je kitten te leren apporteren doe dit dan met kleine stapjes. Gooi niet meteen het speeltje weg, maar leer je kitten eerst een speeltje af te geven.

Grijze kitten met rode bal

Vaak laat een kitten zich wel verleiden tot het vastpakken van een speeltje als je dit enthousiast voor hem heen en weer beweegt en het bijvoorbeeld in de lucht gooit. Lok het kitten met wat lekkers naar je toe en ruil dit voor het speeltje. Hou dit lekkers voor de neus van je kitten zodat hij het kan ruiken en zien als je kitten het speeltje niet direct loslaat. Veel kittens zullen echter het speeltje graag inruilen voor wat lekkers!

Wil de kitten het lekkers niet inruilen? Zorg dan voor iets nóg lekkerders of gebruik een iets minder favoriet speeltje. Heeft je kitten alleen maar aandacht voor het lekkers? Neem dan iets minder lekkers en/of kijk of je een speeltje kan vinden waar je kitten echt helemaal gek van is.

De volgende stap

Wanneer je kitten eenmaal loslaat wanneer jij dat wil, kan je het speeltje vlak voor je neus op de grond gooien nadat je jouw kitten enthousiast hebt gemaakt. Wanneer hij het zelf oppakt, roep je hem naar je toe en laat je hem het lekkers zien. Zeker in het begin zal het wat tijd en geduld kosten, maar hoe leuk is het als jouw kitten straks op commando kan apporteren!

Meer trucjes leren?

Heb je de smaak te pakken? Dan adviseren we je om een clicker aan te schaffen voor je kitten. De clicker vervangt niet het lekkers maar zorgt wel voor een betere timing! Met de clicker kan je namelijk veel preciezer laten weten op precies welk moment je kitten doet wat jij wilt. Onderzoek wijst uit dat dieren zeker 30% sneller leren met de clicker dan met een andere methode! Lees hier meer over in het artikel clickertraining.

Mowgli apporteert!

Wij kregen van Jolanda een ontzettend leuk filmpje toegestuurd van haar Ragdoll kitten Mowgli. Mowgli vindt apporteren ontzettend leuk! Kijk maar eens naar het filmpje hieronder. Een leuke manier om samen met je kitten te spelen en het is ook nog goed voor de ontwikkeling en fitheid van je kat 🙂

P.s. heb jij ook zo’n leuk filmpje van je kat? Stuur ze gerust aan ons door en wie weet is jouw kattenvriendje dan ook op onze site te zien!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.