tips en trick voor honden en katten

Bange of schuwe kat?

31 augustus 2022

Sommige katten blijven ondanks je goede bedoelingen schuw en angstig. Het lukt niet altijd om dit gedrag eruit te krijgen, maar verbeteren kan het zeker! Wat kan je doen om een bange kat minder schuw te krijgen?

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen waardoor een kitten angstig of schuw kan worden. Zo kan het bijvoorbeeld erfelijk aanleg zijn, maar ook de socialisatie en opvoeding spelen een belangrijke rol. Kittens die nergens aan gewend zijn in de eerste weken van hun leven of die van hun moeder hebben geleerd te vluchten voor mensen zullen altijd wat angstig blijven.

Ook groepsgedrag kan van invloed zijn, net als een slechte ervaring die je kitten mogelijk in het verleden heeft meegemaakt. Hoe slechter die ervaring was, hoe langer ze hier last van zullen houden.

 

Wat kun je doen?

Een schuwe of bange kat zal zich zoveel mogelijk verstopt houden op een rustig plekje. Het makkelijkst kan je zijn vertrouwen winnen door in dezelfde ruimte te gaan slapen. Op dat moment ben je het minst bedreigend en zal de nieuwsgierigheid het uiteindelijk winnen van zijn angst. Geduld is hierbij een schone zaak!

Kijk een bange kat nooit direct aan maar negeer hem of kijk wanneer nodig langs hem heen. Knipper daarbij af en toe een paar keer rustig met je ogen, dit is voor katten een kalmerend signaal. Zorg dat je kat altijd kan beschikken over een rustig en veilige plaats waar niemand hem kan en mag storen.

Loop ook niet rechtstreeks op een schuwe kat af en pak hem niet op wanneer deze duidelijk bang is, dit zie je aan zijn gespannen houding maar ook aan zijn vergrootte pupillen op  dat moment.

Houdt katten die angstig zijn binnenshuis, de kans op weglopen en ongelukken is namelijk erg groot wanneer je kat bijvoorbeeld ineens een paniekaanval krijgt wanneer hij buiten is.

 

Blijft hij bang en schuw?

Bij veel bange katten helpt het om er een soortgenootje bij te nemen die niet angstig is voor mensen. Echter moet het natuurlijk wel klikken tussen beide katten en moet je huidige kat hem niet als een bedreiging zien! Wanneer je er zelf niet meer uitkomt kan je altijd de hulp inroepen van een gedragstherapeut, zij beoordelen de situatie en voorzien je van gerichte tips en advies!

Onderwerpen voor kittens van 6 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.