tips en trick voor honden en katten

Cat agility

31 augustus 2022

Veel mensen denken dat behendigheid iets is dat je alleen met honden doet, het tegendeel is echter waar! Tegenwoordig zie je op bijvoorbeeld YouTube en op fora ook steeds meer filmpjes op duiken van mensen die een behendigheidsparcours hebben gebouwd voor hun kat, rat of zelfs paard.

Behendigheid voor katten

In Nederland is de bekendheid van het zogenaamde Cat Agility nog niet erg groot. Cat Agility is in de basis hetzelfde als behendigheid voor honden. De kat moet een parcours met verschillende hindernissen binnen 270 seconden afleggen  op de juiste manier en in de juiste volgorde. De hindernissen staan opgesteld in een cirkel en bestaan uit tunnels, sprongen, paaltjes en eventueel andere standaard obstakels. Tijdens een wedstrijd bestaat het parcours uit 6 tot 14 obstakels die genomen moeten worden en zal de snelste kat dit ongeveer in 10 seconden kunnen doen. Super snel dus!

Cat agility

Past Cat Agility bij jullie?

Wanneer je wilt beginnen met behendigheid zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Bedenk van te voren wat je jouw kat precies wilt leren en hoe je dit wilt doen
  • Wees consequent
  • Zorg dat je veilig traint zodat je kat zich niet kan bezeren of kan schrikken wanneer er iets omvalt of verschuift
  • Bouw de trainingen langzaam op, liever een paar korte trainingssessies dan meteen een half uur. Zeker jonge dieren of katten met overgewicht moeten niet te zwaar worden belast.
  • Zorg voor de juiste motivatie (speeltjes, lekkers) en houdt het leuk. Wordt nooit boos op je kat! Wil het niet, stop dan en bedenk waarom het niet gaat en wat je volgende keer anders kan doen.

Uiteraard moet je kat gezond zijn!

Benodigde spullen

Er zijn op internet meerdere agility spullen te koop, speciaal voor katten! Maar ook de hindernissen en tunnels voor puppy’s of kleine honden zijn zeer geschikt. Ook zijn er tegenwoordig vele opties te koop voor het maken van een gave klimwand die je mee zou kunnen nemen in je parcours. Natuurlijk kan je ook zelf iets maken, maar hou altijd rekening met de veiligheid van je kat. Bij hindernissen moet de stok bijvoorbeeld losliggen en tunnels moeten niet kunnen schuiven of losraken. Pas ook op met hoogtes wanneer je kat overenthousiast is en doe een bandje het liefste af wanneer je gaat trainen. Wil je meer weten of inspiratie op doen? Kijk dan ook eens op Youtube.

Veel plezier!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.