tips en trick voor honden en katten

Rangorder bij katten

31 augustus 2022

Wanneer je meerdere katten in huis hebt is er automatisch sprake van een bepaalde rangorde. Vaak is dit goed te merken wanneer je een nieuwe kat in huis haalt aangezien dit vaak voor onrust zorgt. Hoe kan je aan jouw katten zien welke de hoogste is in rang en wist je dat de rangorde ook regelmatig kan wisselen?

Hoe herken je de baas in huis

De baas in huis is degene die over het algemeen het meest op de grond te vinden is. Daar is immers het meeste voedsel! De rang hoogste is dan ook vaak de dikste kat van het stel en degene die het meest van zich laat ‘horen’ door andere katten te bedreigen of zelfs aan te vallen. Dit is echter ook de kat die het meeste likgedrag laat zien aan de andere katten in huis. Deze ‘baas in huis’ wenst ook graag zo behandeld te worden en zal mogelijk gedrag vertonen wat wij ‘jaloers’ noemen.

De katten die lager zijn in rang zijn meer op de hoge plaatsen te vinden zoals op de tafel of de trap. Deze katten zullen vaak ook onderdanig gedrag vertonen naar ‘de baas’ door aan hem of haar te snuffelen of kopjes te geven. Wanneer de rangen echter verder uit elkaar liggen zullen de katten zich minder vaak in elkaars buurt ophouden.

Kittens samen op bankje

Hoe ontstaat een rangorde?

Verschillende factoren hebben invloed op het ontstaan van de rangorde. Denk aan de grootte van de groep en de ruimte die de katten tot hun beschikking hebben. Maar ook het individuele karakter van de kat en de leeftijd en gezondheid spelen een belangrijke rol, net als de socialisatie op de jonge leeftijd.

De rangorde kan binnen een groep ook veranderen!Zo zal een poes die jongen krijgt stijgen in rang en een zieke kat zal dalen. Niet gecastreerde katten zijn daarnaast vaker bezig met het bepalen van de rangorde dat gecastreerde katten.

Nieuwe kat introduceren

De introductie van een nieuwe kat verstoorde rangorde, daarom is het belangrijk dat de introductie goed begeleid wordt en uitgedacht wordt. Dit kan door de reeds aanwezige katten tijdelijk apart te houden en individueel te introduceren, te beginnen met de gemakkelijkste. Zorg daarbij dat je de ‘oudere’ katten meer aandacht geeft dan de nieuweling, hoe moeilijk dit ook is. Je houd je daardoor netjes aan hun regels, de oudere katten hebben de meeste rechten!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.