smolke-belofte-fit

Voer- en zoekspelletjes voor kittens

31 augustus 2022

Grote kans dat jouw kat eten krijgt uit een voerbak, waar of niet? Maar waarom eigenlijk?

Natuurlijk gedrag

Voor een kat is het namelijk volkomen onnatuurlijk om zijn voer voor het oprapen te krijgen op een vaste plek en zonder daar iets voor te hoeven doen. Wilde soortgenoten moeten immers werken voor hun eten en moeite doen om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Nu denk je misschien; dan hebben onze katten het toch veel beter voor elkaar? Ja, dat klopt! Maar toch blijkt uit onderzoek dat de meeste dieren liever werken voor hun eten dan het dagelijks op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen.

Iets moeten doen om eten te bemachtigen stimuleert niet alleen het denk- en probleemoplossend vermogen van je kat, maar ook het natuurlijk instinct. Daarnaast zal je kat sneller voldaan zijn en minder snel overgewicht ontwikkelen. Allemaal goede redenen om het voerbakje de deur uit te doen!

Voer- en zoekspelletjes

Er zijn voor katten net als voor honden kant-en-klare voerspelletjes te koop. Hierbij kan je denken aan een voerbal, maar ook aan een activity board of een puzzel die je samen met je kat doet. De bedoeling is dat je hier kleine hoeveelheden voeding in ‘verstopt’ waarna je kat zal moeten nadenken en moeite moet doen om dit te bemachtigen. In de dierenspeciaalzaak zijn er vele kant-en-klare spellen te koop die je telkens opnieuw kan gebruiken.

Zelf voerpuzzels maken?

Uiteraard kan je ook heel gemakkelijk zelf spelletjes of puzzels bedenken en maken met goedkope middelen. Denk hierbij aan wc-rolletjes, wasbollen, cadeaulint, veren, fleece of een kartonnen doos.

Voerdoos: Wanneer je een paar gaten in een kleine kartonnen doos maakt heb je al een simpel voerspeeltje. Je kat zal dan met zijn poot de brokjes naar buiten moeten hengelen; goedkoop en leuk!

Wasbolletjesbord: Lijm wasbolletjes met de onderkant op een stevige plaat en doe in elk wasbolletje wat brokjes. Hengelen maar!

Kitten bij het raam

Wc-rolletjes pyramide: Tape 6 (of 9!) wc-rolletjes aan elkaar en leg deze op de zijkant. Je kat kan via de openingen aan beide kanten naar de brokjes vissen. Dit kan uiteraard ook met keukenrollen, daar kan je in de zijkant eventueel nog extra gaten aan toevoegen!

 

Waterpret: Vul een lage teil of krat met ongeveer 10 centimeter water. Hier kan je vervolgens brokjes in laten drijven die je kat eruit mag hengelen. Om het nog leuker te maken kan je ook verschillende drijvende voorwerpen toevoegen zoals een plastic bakje of een stuk piepschuim waar je brokjes in doet of op legt.

Onderwerpen voor kittens van 9 maanden

Vergeet dit artikel niet te delen