tips en trick voor honden en katten

Waar reageert mijn kat op tijdens spel?

29 augustus 2022

Katten gebruiken verschillende zintuigen tijdens spelletjes. Wanneer je ook inspeelt op het jachtinstinct van je kat, wordt hij vaak extra enthousiast.

Waar reageert mijn kat op tijdens spel?

Samen spelletjes spelen met je kat versterkt jullie relatie. Je daagt je kat uit en brengt samen een fijne tijd door met je lieve huisgenootje. Veel katten vinden het leuk om te spelen met hun baasje en helemaal als je ontdekt waar hij het beste op reageert. Heb jij weleens speeltjes met catnip geprobeerd of lijken lekkere brokjes toch beter te werken?

Spelende kat

Jachtinstinct kat aanwakkeren bij spel

Iedere kat reageert op zijn eigen manier op een spelletje. Over het algemeen geldt wel: het stimuleren van het jachtinstinct werkt vaak het beste. Denk aan speuren, jagen en het nabootsen van een prooi. Belangrijk is wel dat je kat jou niet als prooi gaat zien. Maak dus geen gebruik van je eigen handen of andere lichaamsdelen en koop een passend speeltje of maak zelf iets leuks. Extra tip: berg het speeltje op als jullie niet spelen. Zo blijft het een feest als het weer tevoorschijn komt!

 

Wat kan werken bij katten en spelletjes?

Je kunt zelf testen wat het beste werkt voor je kat. Tijdens een spelletje kun je gebruikmaken van:

  • Beweging
  • Geluid
  • Geur
  • Smaak

Beweging tijdens spelletjes met je kat

Als je een speeltje laat bewegen, lijkt het net op een levende prooi voor je kat. Ook krijgt je kattenvriendje zelf extra beweging, wat goed is voor zijn conditie. Op basis van leeftijd en de gezondheid van je kat, kun je vast goed bepalen welk spelletje plezier gaat opleveren zonder lichamelijke klachten te veroorzaken. Maak gebruik van een hengeltje, balletje of propje en ontdek hoe zoiets simpels fantastisch kan zijn voor je kattenvriendje!

Geluid en spelen met je kat

Sommige speeltjes zijn voorzien van geluid. Denk aan een belletje, opwindbare speeltjes of speeltjes op batterijen. Houd wel goed in de gaten hoe je kat reageert op het speeltje met geluid. Af en toe bijten katten in het speeltje waardoor het mogelijk breekt of langzaam stuk raakt. Sommige onderdelen, zoals belletjes en elektronische onderdelen, zijn uiteindelijk gevaarlijk voor je kat en laat hem daarom nooit alleen met het speeltje.

Werkt geur bij kattenspelletjes?

Katten hebben een ontzettend goedwerkende neus. Waar wij als mens 5 miljoen geurontvangers (receptoren) hebben in onze neus, hebben katten er 80 miljoen. Ze hebben zelfs een extra lichamelijk hulpmiddel, het orgaan van Jacobsen, tegen hun gehemelte om geur nog beter te analyseren.

Geur werkt extra goed tijdens het spelen met je kat. Hij zal nog harder zijn best doen bij een intense geurbeleving van bijvoorbeeld iets lekkers. Daarnaast reageren veel katten op kattenkruid, wat ook wel catnip genoemd wordt. Sommige katten worden een beetje ‘high’ van deze kruiden die soms in speeltjes verwerkt zijn. Geen nood: het is niet schadelijk voor je kat!

Smaak bij speeltjes met je kat

Dat de meeste katten dol zijn op een heerlijke snack, is natuurlijk niet nieuws. Daarom is spelen vóór etenstijd vaak een goed moment. In combinatie met geur zal je kat alles in werking stellen om dat lekkers te bemachtigen! Gebruik brokjes van de eigen voeding zoals Smølke Kitten, Smølke Adult with Chicken and Rice, Smølke Senior of kattensnoepjes om de aandacht van je kat bij het spel te houden. Verstoppen van iets lekkers is vaak een leuk spelletje! Moet je kat juist een beetje op zijn gewicht letten? Maak de uiteindelijk portie voeding na het spelen gewoon wat kleiner of gebruik het eetmoment als zoekspelletje.

Geniet van jullie speelmomenten vol plezier. Een spelletje hoeft soms maar 5 minuten te duren voor je kat en je kunt dit meerdere momenten per dag herhalen. Ontspanning voor jezelf, speeltijd voor je kat en goed voor jullie band als baasje en huisdier!

Speeltjes en voeding

Gebruik brokjes van de eigen voeding zoals Smølke Adult with Chicken and Rice of kattensnoepjes om de aandacht van je kat.

Welk soort speeltje past bij jouw kat?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.