tips en trick voor honden en katten

Zo houd je het gebit van je hond gezond!

1 september 2022

Gebitsaandoeningen zijn één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten. Hoe kun je gebitsproblemen bij honden voorkomen en het gebit van je hond zo gezond mogelijk houden?

De meest voorkomende oorzaak van gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij honden worden vooral veroorzaakt door tandplak en dan voornamelijk wanneer tandplak verandert in tandsteen. Voedselresten die in het gebit achterblijven creëren tandplak. Wanneer de tandplak blijft zitten ontstaat er tandsteen. Hier blijft nieuwe tandplak weer makkelijk op zitten en zo ontstaat er uiteindelijk een dikke laag aan tandplak.

Tandplak kan onder andere ontstekingen in het tandvlees veroorzaken. Wanneer het tandvlees ontstoken is loopt je hondenvriendje het risico dat er bacteriën bij komen die ook in het bloed terecht kunnen komen. Dit kan voor veel andere gezondheidsproblemen zorgen wat we natuurlijk liever willen voorkomen!

Hieronder lees je hoe je gebitsproblemen kunt herkennen en wat je eraan kunt doen!

Symptomen van gebitsproblemen bij je hond

Je kunt vaak op verschillende manieren zien dat je hond last heeft van zijn gebit:

  • er komt een ontzettend stinkende geur uit de bek van je hond
  • je hond heeft moeite met kauwen
  • er wordt meer speeksel aangemaakt dan normaal
  • je hond heeft een verminderde eetlust
  • het tandvlees van je hond ziet er rood en ontstoken uit

Vier dingen die je kunt doen om het gebit van je hond gezond te houden

Je kunt meerdere dingen doen om het gebit van je hond gezond te houden:

1. Voeding geven die bijdraagt aan een gezond gebit zoals Smølke
2. Jaarlijkse controle door de dierenarts
3. De tanden poetsen van je hond
4. Mondwater voor honden door het drinkwater

Smolke hondenbrokjes helpen het gebit gezond te houden!

Wij vinden een gezond gebit belangrijk, daarom gebruiken we in onze Smølke brokken* speciale ingrediënten die de vorming van tandplak helpen voorkomen:

  • SHMP is een speciaal mineraal waaraan het calcium in tandplak zich bindt en wat daarna afgevoerd kan worden via het speeksel. Hierdoor krijgt tandsteen geen kans en wordt het risico op bacteriën  verminderd.
  • Vitamine C ondersteunt de vorming van collageen en zorgt daarmee voor weerbaarder tandvlees.

Bekijk hier onze hondenvoeding 

* uitgezonderd de puppy en kitten brokjes. De jonkies hebben op deze leeftijd nog geen last van tandsteen.

Jaarlijkse controle van het gebit

Gebitsaandoeningen zijn één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten. Daarom is het belangrijk om het gebit van je hond jaarlijks te laten controleren door de dierenarts.

Veel dierenartsen hebben in de maand van het gebit speciale aanbiedingen voor een controle. Wellicht dat jouw dierenarts hier ook een leuke actie voor heeft in de maand februari!

De dierenarts kan het gebit indien nodig ook reinigen, waardoor het gebit van je hondenvriendje er weer even tegen kan!

Tanden poetsen

Ook kun je de tanden van je hond poetsen. Op deze manier kun je ze langer schoon houden en kan veel tandplak voorkomen worden. Wel is het belangrijk om dit (indien mogelijk op jonge leeftijd) stapsgewijs te leren. Zorg er eerst voor dat je rustig de bovenlip kan optillen. Beloon je hond wanneer hij dit toe staat. In het begin kun je op de borstel bijvoorbeeld iets lekker smeren, waardoor je hond het meteen met iets leuks associeert. In de basis is het voldoende om alleen de buitenkant van de tanden schoon te maken. De tong van je hond zorgt er vaak al voor dat de binnenkant van de tanden regelmatig gereinigd worden.

Er zijn verschillende manieren om de tanden van je hond schoon te maken:

  • je kunt de tanden van je honden poetsen met een (honden)tandenborstel
  • een gaasje is ook geschikt om te gebruiken
  • wellicht nog handiger:  speciale borsteltjes die je op je vinger kunt schuiven. Hiermee kun je gemakkelijk met je vinger de tanden van je hond schoonmaken.

Gebruik voor het reinigen van de tanden speciale hondentandpasta. Hierin zit geen fluoride. Tandpasta waar fluoride in zit kan de maag beschadigen.

Het poetsen van de tanden heeft het meeste zin als dit met vaste regelmaat wordt gedaan, bijvoorbeeld één keer per dag.

Laat je hond tandenpoetsen niet toe? Dan is het gebruik van speciaal mondwater voor honden ook nog een goed alternatief.

Mondwater

Om de ruimte tussen de tanden schoon te maken kun je ervoor kiezen om speciaal mondwater te gebruiken. Dit mondwater voor honden kun je door het drinkwater in de waterbak te doen. De ingrediënten van mondwater verminderd de kans op tandplak, tandsteen en zorgt ervoor dat je hond een prettige adem heeft.  Wel is het belangrijk ook dit op regelmatige basis door het drinkwater te doen.

Handig om te bekijken

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.