tips en trick voor honden en katten

Hersenwerk voor katten

29 augustus 2022

Hersenwerk voor katten is het uitdagen van de zintuigen van je kat door middel van nadenk-spelletjes. Het biedt uitdaging en zorgt vaak voor ontspanning.

Snuffelmat voor katten

Een voorbeeld van hersenwerk voor katten is een snuffelmat. Dat is speuren in een vrolijk jasje én je kunt hem zelf maken! Het kost wel even wat tijd om dit zelf te maken. Een snuffelkleed is oorspronkelijk bedoeld voor honden om op een andere manier te kunnen speuren. Maar ook voor katten kan dit leuk zijn!

ringmat-snuffelkleed

Vooral katten die onderzoekend zijn en het leuk vinden om brokjes of een extra lekkere beloning te zoeken kan dit erg leuk zijn. Merk je dat je kat een favoriet brokje of snoepje heeft, dan kun je deze hier goed voor gebruiken!

Wat heb je nodig voor het maken van een snuffelkleed voor je kat?
– Fleecedeken;
– Schaar;
– Gootsteenmatje of rubberen deurmat.

 

Hoe maak je een snuffelkleed?
1. Knip de fleecedeken in stroken van ongeveer 4 cm breed en 30 cm lang;
2. Haal een strook fleece door een gat in de hoek van de mat omhoog en weer door het gat ernaast naar beneden;
3. Keer de mat om en maak een dubbele knoop van de twee fleecestroken bij elkaar;
4. Herhaal dit met de andere gaten en fleecestroken voor iedere rij.

Door een kriskras patroon aan te houden en af en toe een rij ook diagonaal te maken wordt de deken voller dan wanneer je netjes de rijen aanhoudt.

Als je klaar bent verstop je de brokjes in het kleedje en de pret kan beginnen!

Tip

Spray op sommige stukjes van het snuffelkleed wat Catnip spray: plezier gegarandeerd!

Snuffelkleed hond

We vinden het leuk om te zien wat voor snuffelkleedje je uiteindelijk gemaakt hebt en wat je kat ervan vindt! Mocht je het leuk vinden ons het resultaat te laten zien, stuur ons dan een foto van het snuffelkleed met je hond en misschien wordt jouw kat mét het snuffelkleed geplaatst op onze website! De foto kun je sturen naar [email protected].

Hersenwerk ideeën voor katten

Je hoeft niet per se zelf een mat te maken om leuke items voor hersenwerk te hebben. Er zijn vele simpele dingen die je kunt gebruiken, zoals:

Een cupcake bakvorm: leg in sommige vakjes een paar brokjes of iets lekkers. Zodra je kat weet dat hij er iets uit kan halen kun je het moeilijker maken. Leg iets lichts over het brokje heen. zoals een pingpongballetje. Je kat moet eerst dit object aan de kant krijgen voor hij bij het snoepje kan. Het laat je kat nadenken, zijn zintuigen gebruiken én je biedt hem uitdaging.

Een kleine handdoek: leg verspreid over de breedte een paar brokjes op de handdoek. Rol dan één uiteinde van de handdoek inclusief de brokjes die daar liggen iets op. Zorg ervoor dat er in het begin nog wel wat brokjes te vinden zijn op het open stuk handdoek. De uitdaging voor de kat is om ook de verstopte brokjes te vinden.

Op Hersenwerkvoorkatten.nl kun je veel extra informatie vinden. Ook vind je daar een link naar de 50-50 shop SDB. Hier kun je allerlei hersenwerkproducten kopen en 50% van de opbrengst gaat direct naar een goed dierendoel.

Bestaande denk- en voerpuzzels voor katten

Er zijn ook bestaande denk- en voerspellen voor katten. Zo heeft Nina Ottosson een grote collectie voor zowel katten als honden. De spellen zijn er in verschillende moeilijkheidsgradaties en veel van de spellen hebben een opbouw. Dan kun je per spel simpel beginnen en deze steeds iets moeilijker maken.

Kat spelend met voerpuzzel van Smølke

De spellen laten de kat nadenken en je geeft ze extra uitdaging. Ook zijn ze goed te gebruiken voor katten die snel trek hebben of hun eten snel opeten. Met deze spellen duurt het wat langer voordat ze alle brokjes ophebben en vaak zijn ze daardoor ook wat sneller verzadigd.

Zorg er wel altijd voor dat je frustratie rondom eten voorkomt, je kat moet dus wel ‘succes’ hebben met het spel en de beloning kunnen pakken. Meer informatie kun je vinden op de site van Nina Ottosson.

Is jouw kat gek op vis?

Is jouw volwassen kat gek op vis? Probeer dan eens de Smølke Adult with Fish. De overheerlijke alles-in-één brok met duurzaam gevangen MSC-vis. Jouw kat blij, jij blij!

Wil je het eerst proberen via een leuk probeerpakket? Dat kan met onze Smølbox Adult with Fish. Pssst… mét een verrassingscadeau voor je kat dat het smøllen nog leuker maakt!

Prøefpakket aanvragen
smolke adult with fish 4kg verpakking

E – visjes en muisjes vangen!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.