tips en trick voor honden en katten

Hoe beoordeelt je kat zijn voeding?

1 september 2022

Geur

Je kat beoordeelt zijn voeding  in eerste instantie op geur. De neus van je kat werkt vele malen beter dan die van mensen. Daarnaast ruikt een  kat niet alleen met zijn neus maar ook met zijn mond. Dit kan hij doen door zijn bek een klein beetje open te doen, dit noemen we ‘flehmen’.

Katten proeven wel veel minder dan dat wij mensen doen, dit komt omdat ze een stuk minder smaakpapillen hebben. Wij hebben er ongeveer 9.000 terwijl een kat er maar 900 heeft!  Vooral zoete en zoute smaken proeft je kat minder goed.

Smaak

De smaak van je kat moet ervoor zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Omdat katten van nature vleeseters zijn en vlees genoeg zout bevat, krijgen katten eigenlijk nooit te weinig zout binnen. Daarom hebben ze hier ook geen smaakpapillen voor ontwikkeld. Ze kunnen wel het verschil tussen bitter en zuur proeven. Omdat giftige planten ook bitter smaken, waarschuwt deze smaak je vriendje voor giftig voedsel.

Wat spreekt katten aan?

De meeste katten beoordelen hun voeding dus in eerste instantie op de geur: ruikt het goed; dan is het eetbaar! Daarna kijken ze of de voeding wel vers genoeg is om te eten. Als dit het geval is, kijken ze eens kritisch naar de vorm, de grootte en de textuur van de voeding en als dat ze allemaal bevalt, gaan ze er lekker van eten!

Een kat pakt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hond, zijn voeding op met zijn tong en niet met zijn tanden.  Om de voeding goed te kunnen oppakken, is het dus belangrijk dat het de juiste vorm en de juiste grootte heeft.

Laat je kat zijn voeding staan?

Lees dan hier onze tips voor kieskeurige eters!
Kat met Kattenvoer van boven

Kattenvoeding: feit of fabel?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.