tips en trick voor honden en katten

Mijn hond heeft vreemde of geen ontlasting

5 april 2022

Wanneer je hond vreemde ontlasting heeft of helemaal geen ontlasting heeft kan er reden zijn voor een dierenartsbezoekje. Lees hieronder hoe de ontlasting eruit hoort te zien en wat je kunt doen bij afwijkende ontlasting.

Normale ontlasting

Ontlasting is het restant van het voedsel wat niet verteerd wordt door het lichaam. Een goede hondendrol is stevig van vorm en heeft een licht tot donkerbruine kleur. Normaal gesproken doet een hond 1 à 2 keer per dag zijn behoefte.

Bloed bij de ontlasting van de hond

Wanneer er bloed bij de ontlasting zit kan dat meerdere dingen betekenen. Het kan zijn dat je hond last heeft van een dikkedarmontsteking, maar bloed bij de ontlasting kan ook ontstaan als je hond een voorwerp heeft ingeslikt.

Heeft je hond zwarte ontlasting?

Zwarte ontlasting is lang niet altijd helemaal zwart. Vaak is de ontlasting eerder heel donkerrood. Wanneer de ontlasting deze kleur heeft en mogelijk ook een penetrante lucht geeft, is het mogelijk dat je hond een inwendige bloeding heeft. De zwarte kleur geeft aan dat het bloed mogelijk afkomstig is uit de slokdarm/maag. Een bloeding in dit deel van het lichaam kan verschillende oorzaken hebben. Zwarte ontlasting kan verder ontstaan door bijvoorbeeld maagzweren, het Parvo virus, een bloeding door een ingeslikt voorwerp of door het eten van rattengif.

Wat te doen bij zwarte ontlasting of wanneer je bloed bij de ontlasting vindt?

In beide gevallen is het nodig om je hond te laten controleren door de dierenarts, omdat er meerdere serieuzere oorzaken aanwezig kunnen zijn.

Mijn hond heeft diarree

Diarree is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam. Wanneer de hond een keertje diarree heeft is dat op zich niet erg. De hond kan daardoor wel wat ziekjes zijn. Wanneer de diarree klachten langer dan twee dagen aanhouden, zonder verandering, is er waarschijnlijk wat meer aan de hand. Wanneer een hond langdurig aan de diarree is, bestaat er de kans op uitdroging. Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een hond diarree krijgen als er plotseling een andere voeding wordt gegeven of als de hond iets verkeerd heeft gegeten van de straat. Ook een infectie kan de oorzaak zijn. Maar het kan ook een aandoeningen zijn die ernstig is en waarbij een behandeling noodzakelijk is.

Wat te doen als je hond diarree heeft?

  • Geef de hond gedurende de dag kleine beetjes voer
  • Zorg dat de hond goed blijft drinken
  • Meet de temperatuur op om te kijken of de hond koorts heeft (normale temperatuur is: 38-39°C). Doe dit met een digitale thermometer en breng deze in de anus van de hond. Smeer de thermometer van te voren in met wat vaseline
  • Wanneer de diarree na 3 dagen niet veranderd is, dus nog steeds dun blijft en niet dikker wordt, neem dan contact op met de dierenarts en maak een afspraak

 

Zit er ook bloed bij de diarree?

Wanneer er ook bloed bij zit kan dit wijzen op een aandoening waarbij een direct behandeling nodig is. Wanneer het een pup betreft kan het zijn dat de pup het Parvo-virus heeft. Dit virus kan ook voorkomen bij volwassen honden, maar het komt meestal voor bij jonge honden. Een bezoek aan de dierenarts is dan noodzakelijk.

Let op

Geef geen humane diarree remmers. Humane medicijnen kunnen giftig zijn voor honden.

 

Mijn hond heeft geen ontlasting en mijn hond kan niet poepen

Het komt wel eens voor dat de hond een dag geen ontlasting heeft. Dit is op zich niet erg. Wanneer de hond twee dagen achter elkaar geen ontlasting heeft gehad kan dit wijzen op een aandoening. Zo kan er in de darmen een obstructie zitten. Dit kan een vreemd voorwerp zijn die de hond heeft opgegeten, maar ook een ernstigere aandoening als een tumor. Ook kan de hond wel persen op ontlasting maar dat er geen ontlasting uit komt.

Wat te doen wanneer de hond geen ontlasting heeft?

  • Wanneer de hond na twee dagen nog geen ontlasting heeft gehad, neem dan contact op met de dierenarts voor een afspraak
  • Wanneer de hond perst op ontlasting, maar zonder resultaat, laat je hond dan controleren bij de dierenarts

De darmgezondheid van je hond verbeteren

Goede voeding zorgt ervoor dat de darmen van je hond een optimale gezondheid kunnen hebben en gezonde darmen zorgen vaak ook voor betere ontlasting. Lees hier verder hoe je de darmen zo gezond mogelijk krijgt.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.