tips en trick voor honden en katten

Darmgezondheid: de basis voor een goede algehele gezondheid

1 september 2022

De darmen zijn de energiefabriek van het lichaam. In de darmen vindt namelijk een groot deel van de spijsvertering plaats. De spijsvertering is het hele proces waarin voedsel wordt verwerkt tot hapklare brokjes voor de lichaamscellen. Op deze manier wordt het hele lichaam voorzien van energie en voedingsstoffen. Ook zorgen de darmen voor het verwijderen van afvalstoffen via de ontlasting.

Gezonde darmen vormen de basis voor een algehele goede gezondheid

Wanneer de darmen gezond zijn en goed zijn functie kan uitvoeren vormen ze de basis van een goede algehele gezondheid. Een belangrijk deel van het immunsysteem zit namelijk rond de darmen.

Wat hebben de darmen nodig om goed te functioneren?

Voor de darmen om goed te functioneren is het belangrijk dat het aantal micro-organisme die in de darmen leven  in balans zijn. Het systeem van micro-organisme in de darm is aardig ingewikkeld. Kort gezegd komt het erop neer dat de darm goede en minder goede bacteriën bevat. Een teveel aan slechte bacteriën zal  gezondheid slechter maken, terwijl wanneer er juist een goede balans is tussen de minder goede en de gezonde bacteriën het de gezondheid beter maakt. De goede bacteriën zorgen voor een effectief immuunsysteem.

Natuurlijke vezels belangrijk voor gezonde darmen en voedselopname

Om de darmen zo goed mogelijk te laten functioneren en voor een goede voedselopname te kunnen zorgen spelen natuurlijke vezels een belangrijke rol. Vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat de darmen genoeg in beweging kunnen blijven om goed zijn werk te kunnen doen.

Vezels kun je onderverdelen in oplosbare en onoplosbare vezels. Allebei hebben ze hun voor- en nadelen en daarom is het heel belangrijk dat ook deze twee verschillende soorten vezels in de voeding (en het lijf) goed in balans zijn.

Onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels zorgen voor een goede darmbeweging, lage calorie inname en een  verzadigd gevoel. Wel is het belangrijk dat de darmen een juiste hoeveelheid van onoplosbare vezels bevat, omdat onoplosbare vezels de hoeveelheid caloriën en totale verteerbaarheid van het voer beïnvloedt. Op het moment dat deze vezels te weinig in de darmen voorkomen kan het dus zijn dat het voer wat je hond of kat krijgt minder goed door zijn lijf gebruikt kan worden.

In Smolke voedingen gebruiken we cellulose als natuurlijke onoplosbare vezel. Hierdoor is de ontlasting mooi stevig en prikkelt het de darmen goed om in beweging te blijven. De cellulose zorgt ervoor dat de Smølke voedingen erg goed door het lichaam wordt opgenomen. Zo weet je dus ook zeker dat het lijf van je hond of kat ook echt iets met de voeding kan!

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels zijn voor honden en katten onverteerbaar, maar vormen voeding voor de goede bacteriën in de darmen (prebiotica). Deze bacteriën produceren vezels, waardoor er voedingsstoffen ontstaan die de darmcellen onderhouden en vernieuwen. Hierdoor nemen goede bacteriën in aantal toe, is er minder ruimte voor schadelijke bacteriën en bevordert het de darmgezondheid.

Wel moeten ook deze vezels qua hoeveelheid in de darmen in balans zijn, omdat een teveel aan oplosbare vezels ervoor kan zorgen dat mineralen minder goed opgenomen kunnen worden en je hond of kat uiteindelijk het risico kan hebben tekorten op te lopen. Ook kan een teveel aan oplosbare vezels ervoor zorgen dat er teveel vluchtige vetzuren ontstaan, wat winderigheid veroorzaakt.

Wij maken we gebruik van bietenpulp en cichorei als oplosbare vezels. Deze vezels zorgen voor een goede bloedsuikerspiegel en goede werking van vitaminen in het lichaam.

Goede balans van onoplosbare en oplosbare vezels in Smølke voedingen

Zoals je nu inmiddels weet zijn beide soorten vezels zijn nodig voor een goede darmwerking en gezonde poep. Wanneer er een teveel aan onoplosbare vezels zou zijn, kan dit bijvoorbeeld leiden tot flatulentie, waarbij een teveel aan onoplosbare vezels kan leiden tot verminderde verteerbaarheid. Vieze scheetjes en veel poep op de stoep dus.

Binnen Smølke is een balans gevonden, waarbij  cellulose zorgt voor optimale darmbeweging, een verzadigd gevoel en stevige ontlasting. Bietenpulp en cichorei zorgen voor toename in gezonde bacteriën en gezonde darmcellen. Door deze samenstelling worden de voedingsstoffen goed opgenomen en het immuunsysteem versterkt.

Ruwe celstof gehalte in voeding

Honden en katten beschikken over een relatief kort verteringstelsel en een kleine blinde darm, waardoor fermentatie minder is vergeleken met mensen en vertering sneller moet verlopen. Dit betekent dat natuurlijke vezels wel degelijk in de voeding aanwezig moeten zijn, maar in beperkte mate. Om zeker te zijn dat voeding niet teveel vezels bevat, kan worden gekeken naar het ruwe celstof gehalte in de voeding. Dit gehalte geeft een eerste indicatie over de verteerbaarheid van de voeding.

Een ruwe celstof gehalte van 2-3% geeft een indicatie van goed verteerbare voeding, met voldoende vezels. Grotere hoeveelheden worden overigens wel geadviseerd bij oudere dieren en dieren met overgewicht (tot max. 10% ruwe celstof).

Bij Smølke hebben we een hele goede balans tussen onoplosbare en oplosbare vezels, zo ben je zeker van een goede ondersteuning van een optimale darmgezondheid!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.